Varljivo leto '17

Ovog leta neka Školska bude s tobom - slogan je pod kojim će se od 24. juna, svake subote u 12.30 na Prvom programu RTS-a, emitovati program za tinejdžere. Kako izgleda odrastati u današnjem trenutku videćete u Varljivom letu '17 kroz dve priče: Provetravanje i UPS!

Vesela družina serije Provetravanje (RTS 1 subotom od 12.30) predstavlja neke nove priče o mladim, talentovanim i kreativnim ljudima.

Emisije traju 13 minuta, a svaka započinje sa malim performansom ispred zanimljivih radova ulične umetnosti. S obzirom da su to radovi uglavnom mladih umetnika koji svojim delima iskazuju svoj stav ili poruku - ekipa Provetravanja je želela da skrene pažnju na još jedan vid kreativnosti mladih.

U magazinskoj, kratkominutnoj formi, mladi će govoriti o sebi i zanimljivim aktivnostima kojima se bave. Tako će biti reči o virtuelnoj stvarnosti, zanimljivim i retkim instrumentima, o studentima koji prave formulu 1, srednjoškolcima koji se bave programiranjem, mladim umetnicima koji svoju maštu i kreativnost iskazuju kroz pravljenje nakita i lampi, volonterima Crvenog krsta itd. Nezaobilazni deo je i predstavljanje mladih muzičkih bendova i njihovog stvaralaštva.

Novinu u letnjem izdanju Provetravanja predstavljaju specijalni prilozi Top Provetravanje. To su kratki i duhoviti igrokazi u kojima se karikiraju situacije iz svakodnevnog života mladih. Tako će vam, Kristina i Luka prikazati zašto nije dobro govoriti o bivšoj devojci na prvom sastanku, zašto nije lepo pozajmljivati tuđe stvari bez pitanja ili zašto na školskoj ekskurziji izbor muzike ne treba prepustiti drugima. A, Mateja i Filip vas vode u bioskop i prikazuju kako to izgleda kada se scene sa filma presele u njihovu realnost.

Urednik - Blaženka Bijelić, saradnik - Višnja Pečenčić, montažer - Zorica Blagojev, reditelj - Milica Soldatović Mikić.

O mladima ali iz malo drugačijeg ugla govori se u igrano-dokumentarnoj seriji UPS! - U problemu sam (RTS 1 subotom od 12.45).

Da li je adolescencija kriza ili šansa? Šansa za šta? Da se iz prvih ozbiljnih sukoba sa samim sobom i okolinom stvore nove veze i odnosi? Da se iz onog što nećeš i ne možeš shvati ko si i šta želiš od života?

U fokusu igrano-dokumentarne serije "UPS! - U problemu sam" su adolescenti i izazovi kroz koji oni prolaze u procesu preobražaja iz deteta u odraslu osobu. Svaka od 10 trinaestominutnih epizoda ima zasebnu temu, jedan od izazova odrastanja: mladi i drušvene mreže, zloupotreba alkohola i psihoaktivnih suspstanci, vršnjačko nasilje, tolerancija prema različitostima, agresivnost, autodestruktivnost, usamljenost, itd.

Ovaj projekat je okupio impresivnu ekipu stručnih saradnika. Oni ukazuju na probleme sa kojima se suočavaju adolescenti, govore o njihovim uzrocima i posledicama i nude mladima savete kako da adekvatno odgovore na iskušenja tokom odrastanja. To su renomirani psiholozi, psihijatri i neuropsihijatri sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa mladima: Vesna Brzev-Ćurčić, dr Vojislav Ćurčić, Danijela Galović, dr Tijana Miladinović, Sanja Tatić-Janevski, mr Aleksandar Kontić, dr Olivera Aleksić-Hil, dr Snežana Alčaz i dr Oliver Vidojević.

Igrani segmenti prate grupu srednjoškolaca i ilustruju svakodnevicu odrastanja u Srbiji. Glas generacije o promenama i izazovima sa kojima se suočavaju daju u anketama učenici Desete gimnazije "Mihajlo Pupin" i Pete beogradske gimnazije.

Urednik serije - Tamara Vešković, scenario - Maša Vujošević, Milica Jevtić, Isidora Milosavljević, Filip Grujić, Andrija Ilić, Dejan Prćić i Tamara Vešković, direktor fotografije - Milan Stanić, originalna muzika - Vladimir Pejković, montažer - Goran Mitrović, reditelj - Maša Vujošević.

Ovog leta ne treba vam ventilator - uključite Provetravanje ... UPS, sa Školskom nećete biti u problemu.

RTS 1 subotom od 12.30

broj komentara 0 pošalji komentar