Planetarijum, od 18. jula u 13.25, na RTS 1

Novinari, koji su široj javnosti već dugi niz godina poznati po kontinuiranom i kreativnom izveštavanju o automobilskoj industriji - Lidija i Miodrag Piroški, svoju strast za automobilima i traganje za novim, nepoznatim vidicima, pretočili su u TV format, putopisni serijal "Planetarijum".

Lidija Piroški, autor TV serijala "Planetarijum": "Oduvek su me interesovale druge kulture, fenomeni i priroda, a najuzbudljivije je kada uspete da sebi omogućite i neposredno proširivanje vidika izvan zadatog, skučenog okvira. Automobil, kao i avion ili brod su za mene mnogo više od prevoznog sredstva. Oni su simboli kretanja, promene. I zapravo služe kao "alat", da se "zaviri iza ćoška"...

"Planetarijum" je svojevrsno "čitanje" sveta, a za ovakav naziv TV serijala odlučili smo se kako bi auditorijumu ukazali da se radi o jedinstvenoj "zbirci" - brižljivo prikupljenih utisaka i iskustava, koje smo doživeli posmatrajući predele, ljude i događaje - na čitavoj našoj planeti.

Od subote, 18. jula na Prvom programu RTS-a, kroz naše emisije ćemo predstaviti živopisnu a zagonetnu Kostariku, zajedno ćemo "prošetati" kroz Napulj, zatim po obroncima vulkana Vezuv i Pompejom. Otkrićemo misteriozni kvart Lione Luzati, gde je nastao svetski književni bestseler "Napuljska tetralogija" književnice Elene Ferante. "Planetarijum" je nesvakidašnja, zanimljiva mešavina kulturološkog istraživanja i divlje avanture. Uverićete se u to, možda baš kroz sve ono što smo zabeležili tokom obilaska planine Atlas i pustinje Maroka. Na naš način, upoznaćemo vas sa drugim kulturama, fenomenima, prirodom, istorijom, gastronomijom i svakodnevnim životom nama dalekih ali ponekad i bliskih predela, gradova, zemalja..."

Putopisni TV serijal "Planetarijum" verovatno će razotkriti i mnoge predrasude, duboko utemeljene u nama.

Sa željom da uspostavi direktniji kontakt sa ljudima i prirodom koju obilazi, autorka serijala je na motociklu savladala mnoge izazove Albanije, predstavljajući nam ovu zemlju u potpuno drugačijem svetlu.

Emisije TV serijala "Planetarijum" nedvosmisleno otvaraju mogućnost za opšte proširivanje vidika, nude novu priliku za temeljnije upoznavanje i sagledavanje našeg sveta (prirode i civilizacije) i ne retko - iz neočekivanih aspekata... a nude i neposredan uvid u sve ljudske sličnosti ali i - razlike.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">