Tražeći Beograd

Ekipa Radio-televizije Srbije obišla gradove u Americi koji se zovu Beograd i snimila priče o četiri Beograda u četiri američke države.

Kada kažete Beograd mislite na glavni grad Srbije. Malo ko zna da u svetu postoji više gradova koji nose ime Beograd, jedan u Rusiji, jedan u Srbiji i čak četri u Americi. Gde su u Severnoj Americi gradovi koji nose ime srpske prestonice? Ko ih je osnovao? Da li tamo danas ima Srba? Kako žive "Američki Beograđani" i da li znaju odakle potiče ime njihovog grada?

 Ekipa RTS-a je sela u auto, prešla 10.000km, prošla kroz 18 država i 3 vremenske zone u pokušaju da dobije odgovore na ta pitanja. Četiri Beograda se nalaze u četiri severne Američke države, BELGRADE Minesota, populacija 750 ljudi, BELGRADE Montana, populacija oko 9000 ljudi, BELGRADE Nebraska, populacija 150 ljudi i BELGRADE Mejn, populacija oko 2500 ljudi. Osnivanje gradova koji nose ime naše prestonice najčešće je vezano za izgradnju američke železnice, odnosno za ljude srpskog porekla koji su učestvovali u toj izgradnji (Minesota i jedna od verzija u Nebraski), finansirali izgradnju (Montana),  ili po nekom drugom doseljeniku koji je verovatno nekada video Beograd pa to ime preneo u Ameriku (Mejn). Na putu po Americi snimljena su i neka znamenita mesta američke istorije poput spomenika Crazy Horse (država - South Dakota) skulptura najpoznatijeg ratnika Lakota indijanaca koja se gradi još od 1948. godine a kad se završi biće najveća na svetu (visina 172m - širina 195m), Mt Rushmore (država - South Dakota) koji predstavlja američku istoriju kroz 18m visoke glave američkih predsednika Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna, Little Bighorn (država - Montana) mesto bitke 7. konjice i generala Kastera sa Sijuksima i Čejenima, Fort Laramie (država - Wyoming) utvrđenje osnovano 1849, veoma važno raskršće puteva u naseljavanju "Zapada". Obišli smo još i muzej Harley Davidson u Milwaukee-u, Nijagarine vodopade, Deadwood, Chicago...

Seriju čini četri polusatne epizode i prva se emituje u petak 16. aprila u 20.00 na drugom programu RTS-a. Svaka epizoda je posvećena jednom Beogradu i mestima koja se nalaze na putu od jednog do drugog Beograda. Voditelj serijala je Vladimir Jelić, reditelj Miodrag Kolarić, snimatelj Dragoslav Bojković, snimatelj zvuka Vladica Budić i organizator puta Boško Čukić.

16.4.2010, RTS 2, 20.00

Tražeći beograd
broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 07. jul 2010, 18:59) - Americki san [neregistrovani]

Americki san

Predivna dokumentarna emisija, samo da ih je vise, muzicka podloga je prelepa, ali ne mogu da je nadjem da li bi ste mi pomogli u tome.

hvala i pozdrav.

(nedelja, 11. apr 2010, 18:27) - Милан [neregistrovani]

Молба

Било би добро да се ова серија постави и овде на веб страници како би могли да је погледамо и ми који иначе нећемо бити у могућности.