Čitaj mi!

Film "Indigo kristal" - simbol za dve generacije u Srbiji

U toku je završna faza snimanja prvenca "Indigo kristal" mladog reditelja Luke Mihailovića, čiju produkciju pomaže Radio-televizija Srbije. U filmu, osim Miodraga Radonjića, koji je producent, glume i Denis Murić, Miloš Petrović Trojpec, Nina Janković, Pavle Mensur...

Film "Indigo kristal" mladog reditelja Luke Mihailovića, koji se snima u koprodukciji "Arhanđela" i "Režima" uz podršku Radio-televizije Srbije, ušao je u poslednju fazu snimanja.

Ideja za snimanje filma nastala je kada je scenario za film došao u ruke odgovornog urednika Dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a, Marka Novakovića i glumca Miodraga Radonjića, koji je trebalo da igra glavnu ulogu u diplomskom filmu Luke Mihalovića.

Međutim, Miodrag je odlučio da preuzme ulogu i producenta i da učestvuje u snimanju filma.

"Ja sam scenario uzeo sa namerom da pročitam ulogu Vuka, kojeg je trebalo da igram u filmu. Ono što sam prvo prepoznao je kvalitet scenarija, jedan veliki potencijal i autentičnost koja je bazirana na generacijskoj razlici", rekao je Miodrag Radonjić i naglasio da je Luka Mihailović pristao da sa njim unapređuje scenario i glavne junake.

Luka Mihailović: Naziv filma nastao zahvaljujući mojoj majci

Reditelj Mihailović objasnio je da ideju za naziv filma, čija se radnja odvija u Šapcu, dobio nakon jednog razgovora sa svojom majkom.

"Majka mi je jednog dana donela tekst o indigo kristalnoj deci. Shvatio sam to kao simbol dve generacije u našoj državi, koje su stepeni u evolutivnom razvoju. Indigo generacije nastaju od pedesetih godina. Imate alfa, beta, delta generaciju i dalje. Ovo je četvrta generacija od 1988. do 1998. godišta, a kristalna generacija je novi stepen evolucije", rekao je Mihailović.

Miodrag Radonjić zahvalio se gradu Šapcu i Šapčanima i istakao da je ovaj grad izabran za mesto radnje, ne samo zbog toga što je reditelj iz tog grada, već i zbog toga što je primetio da je grad vizuelno prijao filmu i da se nada da će kolege iz filmske industrije kada budu pogledali film "Indigo kristal" poželeti da u budućnosti snime bar neke scene u Šapcu.

Nina Janković: Ovo je možda prvi film snimljen u Šapcu, ali verujem da nije poslednji.
Glumica Nina Janković navela je da je "Indigo kristal" prvi projekat koji je prihvatila bez čitanja scenarija.

"Igram Maju, profesorku hemije, koja započinje ljubavni odnos sa svojim drugom iz detinjstva i najveći problem je što bi i ranije bili par ali, on je najbolji drug njenog brata. Posle njegovog izlaska iz zatvora započinju romansu", rekla je Jankovićeva.

Napomenula je da je zahvalna ekipi što su promenili ime njenog lika iz Milica u Maja, pošto je to ime njene drugarice koja je preminula mesec dana pre početka snimanja.

Pavle Mensur, koji tumači ulogu Snifija, naglasio je da je scenario odličan i da nikada nije učestvovao u projektu u kojem se članovi ekipe toliko dobro međusobno razumeju.
"Mene je privuklo, kad pričamo o emociji, što stvarno ti klinci i emocije postoje i situacije u filmu koje vidimo se svakodnevno dešavaju u našem okruženju. Hteo sam da budem deo projekta koji validno pokazuje realnost u kojoj živimo", naveo je Mensur.

Koproducent filma je Miloš Avramović, reditelj "Južnog vetra", a ekipa se nada da će film "Indigo kristal" premijerno biti prikazan krajem ove ili početkom sledeće godine.