Čitaj mi!

„Bilo jednom u Srbiji“ – priča o Zlatnom dobu Leskovca i Srbije

Pandemija i odlazak legende našeg glumišta Ivana Bekrajeva prekinuli su jesenas rad na filmu i seriji „Bilo jednom u Srbiji“. Priča o usponu srpskog Mančestera, mentalitetu i duhu Leskovčana toga vremena oživljava ovih dana ponovo pred kamerama u Grdelici i Leskovcu.

Vreme kada se ozbiljno radilo, evropski gradilo i udobno živelo oživljava posle gotovo jednog veka. U centru priče je mlada žena rastrgnuta između ljubavi prema Conetu, kojeg tumači Viktor Savić i fabrikanta kojem je obećana.

„Zorka je jedna žena ispred svog vremena. Ona je u stvari predstavnik te neke ženske snage koja je možda danas isplivala na videlo. Ona je hrabra, vešta, uporna, brza, odlučna“, navodi glumica Teodora Ristovski.

Brojna ekipa filma Bilo jednom u Srbiji, predvođena rediteljskom rukom Petra Ristovskog, trenutno je na „Sajmu finih tkanina i tekstila“.

Da se dočara duh perioda posle Prvog svetskog rata, iskusnim glumačkim imenima, pomaže na stotine statista.

Posle pauze od devet meseci oživeo je čaršijski centar Srbije, smešten u centru Grdelice, krcat bankama, zanatskim radnjama, kafanama. Sa željom da Leskovac ponovo postane privredno čudo, grad i varošani daju punu podršku celom projektu.

„Čini mi se da je jedan od retkih filmova o nekom gradu, o dešavanjima u tom gradu. Mi smo zbog toga ponosni i sa setom se sećamo slavne prošlosti, ali istovremeno želimo da menjamo sadašnjost“, naglašava Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

Preduzimljivi Leskovčani kojima je mera bila prestonica i evropski centri, donoseći brojne novine u industriji, arhitekturi, infrastrukturi, kulturi, pa i modi i epitet srpski Mančester na bioskopskom platnu pojaviće se krajem novembra.

„Ova priča o istoriji Leskovca ispričana je kroz vizuru ljubavnog trougla. Naravno, uvek treba imati nešto dramaturški lepo postavljeno i to je ono što definitivno očekuje gledaoce i u bioskopima i na televiziji“, najavljuje Miša Mogorović, izvršni producent projekta.

Završetkom filma i osam epizoda serije, koju će gledaoci moći da prate na RTS-u početkom naredne godine, biće zaokružen projekat o Zlatnom dobu Leskovca i Srbije, koji potpisuje Zvonimir Šimunec.

broj komentara 0 pošalji komentar