Priđi bliže

Od nedelje, 21. februara 2010. godine, u 17.30 na RTS 1 (repriza utorkom od 15.10 na RTS 1) možete pratiti tinejdžersku igranu seriju Priđi bliže.

Seriju realizuju Redakcija dečjeg i školskog programa RTS-a i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, u saradnji i pod nadzorom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a uz finansijsku pomoć Evropske komisije. Ovo je prva domaća serija koja se radi po u svetu poznatoj i priznatoj metodologiji edukacije kroz zabavu (EE - Education Entertainment). U 16 epizoda od po 45 minuta moći ćete da pratite dogodovštine učenika jedne beogradske gimnazije i vidite kako na njihovo traženje identiteta reaguju profesori i roditelji.

Radnja serije Priđi bliže vrti se oko tinejdžerke Teodore Protić, zvane Beba. Bebini vršnjaci zamišljaju da su odrasli i forsiraju je da i ona sazri, odnosno da im se prilagodi. Roditelji bi pak hteli da ona zauvek ostane njihova mala devojčica. Poneta željom da osvoji Aleksu, glavnog frajera u odeljenju, Beba će napraviti niz loših procena, izazvati zabrinutost roditelja i uspeti da previdi jednu iskrenu ljubav. Istovremeno se sa problemima ozbiljnijim nego što bi trebalo da ih ima osoba njegovih godina, suočava Bebin školski drug Zeka. Kroz likove i situacije koje serija prati ističe se značaj prava na sopstveni izbor i prihvatanja različitosti.

Likovi:

Teodora - Beba Protić (Jovana Andrić) ima 16 godina i učenica je odeljenja II 3 jedne beogradske gimnazije. Zaštićena od strane roditelja i najboljih drugarica Anje i Tike, Beba je pomalo naivna i svakako nespremna da se uhvati u koštac sa obrascima "zrelog" ponašanja koje propagira njena okolina, a koji uključuju kasne izlaske, alkohol i seksualne odnose. Zbunjena razlikom između onog što bi sama htela i što drugi očekuju od nje, Beba će u novom dečku u odeljenju, Aleksi, videti ostvarenje svojih želja.

Mihailo - Zeka Rakić (Miloš Jović) nije tipičan predstavnik svoje generacije. Ostavši rano bez oca, sa bolesnom majkom i neodgovornim starijim bratom, Zeka je primoran da sazri pre vremena i da zarađuje za život. Najčešće vreme provodi u kafiću "Frka" zamenjujući večito odsutnog šankera, svog brata Dekija. Problemi sa samopouzdanjem sprečavaju ga da Bebi prizna svoja osećanja. Utočište od problema nalazi svirajući u bendu sa školskim drugovima.

Aleksa Vuković (Milan Čiča) ima bogate roditelje, zaljubljen je u samog sebe, ne može da izdrži ceo dan u istoj odevnoj kombinaciji, a slično stoje stvari i s devojkama. Shvatiće Bebu kao izazov i zainatiće se da je osvoji po svaku cenu. Najbolje ga opisuje poslovica: Nije zlato sve što sija.

Momčilo Protić Moma (Dragoljub Ljubičić Mićko) prolazi kroz krizu srednjih godina, pri tom nema posao i uznemiren je otkrićem da je njegova ćerka Beba već dovoljno odrasla da ima dečka. Osećaju nemoći doprinosi i stalno zadirkivanje tasta, Save Terzića (Stevan Gardinovački). Pokušavajući da održi položaj glave kuće, Moma zajedno sa pašenogom Pašom dolazi u komične situacije. Povratak na fakultet i polaganje ispita posle skoro 20 godina pauze pokazuju se preteški za Momu, pa mu u tome zdušno pomaže mlada, ali samosvojna koleginica Bojana (Biljana Lukić).

Ljubica Protić (Ivana Mihić), Bebina majka, podjednako organizovano pristupa svom poslu u apoteci i porodičnom životu. Ćerku odgaja sa razumevanjem, a muža podržava svojim strpljenjem. Ali i njeno strpljenje ima granica, naročito kada su u pitanju Momini i Pašini neretko suludi planovi.

Marko Arsić (Nebojša Dugalić) profesor je srpskog jezika i književnosti i razredni starešina II 3. Izgleda rezervisano, ali ga to ne sprečava da sa velikom posvećenošću predaje svoj predmet i nesebično se zalaže za svakog učenika svog odeljenja. Briga o njihovoj dobrobiti zna da ga dovede u sukob sa ambicioznom i oportunistički nastrojenom direktorkom škole (Vesna Stanković). Predmet je divljenja lakomislene profesorke biologije Miljane Cvetić (Kristina Radenković), koja misli da će neformalnim odnosom sa učenicima pridobiti njihovu naklonost.

Hristina Đorđević Tika (Teodora Slavinski) i Anja Jovanović (Olivera Bacić) najbolje su Bebine drugarice. Obe imaju jasne ideje o tome šta je najbolje za Bebu. Problem je što su im mišljenja često potpuno suprotna. Tika voli da fotografiše, ironiše, četuje sa dečkom i savetuje Bebu o važnosti izgradnje čvrstog karaktera. Anju oduševljavaju moda, sportisti, "fensi" dešavanja i smatra da Beba treba da posveti veću pažnju garderobi i flertovanju. Njihove razlike postaju nevažne kada je potrebno zaštititi Bebu, naročito od zlonamerne i ljubomorne Lare Stanković (Nina Nešković), koja ne preza ni od čega da bi osvojila Aleksu. Ali, ni Larin život nije lagodan jer je stalno pod pritiskom preterano ambiciozne majke Zorice (Ksenija Zelenović).

Dejan Rakić Deki (Dejan Jelača) odbija da odraste i prihvati odgovornosti. Nesvršeni student, nesavesni radnik, povremeni kockar, željan lake zarade i lagodnog života, ne libi se da svoje obaveze prebaci na mlađeg brata Zeku. Ali, on je ujedno dobrodušan, duhovit i romantičan, naročito kad ga privuče profesorka Miljana.

Nenad Milić Paša (Željko Mitrović) bivši je muž Ljubičine sestre i Momin najbolji drug. Nijedan biznis nije mu stran, od astrologije, preko organizovanja đačkih ekskurzija, do akupunkture. Uvek ima spreman savet za Momu, bilo da je reč o izboru političke stranke, pariranju mladim kolegama na fakultetu ili eliminisanju ćerkinog dečka. Neprijatno mu je u Ljubičinom društvu jer ga ona podseća da je kriv za raspad svog braka i distancirani odnos sa ćerkom Višnjom (Aleksandra Pantić), budućom modnom kreatorkom.

Obavezni akteri školskih dogodovština su i: stroga profesorka geografije, sa patriotskim stavovima na granici nacionalizma, Radmila Kijača (Gorica Popović), konzervativni profesor fizičkog i suvlasnik kladionice Velisavljević (Radoslav Milenković) i školski policajac Milkan (Srđan Ivanović), čije poštovanje institucija i revnosno održavanje discipline znaju da budu komični.

Da nijedna scena serije Priđi bliže ne bude nezanimljiva i bez poruke, pobrinuće se i brojni drugi likovi: budući astrofizičar Nikola Sovrlić Sova (Jovan Gulan), fudbaler Ognjen Milivojev Ogi (David Jutrša), fenserka Iva Jakovljević (Mina Smiljanić), odeljenjski mudrac Stefan Isaković (Lazar Bulatović), muškarača Anđela Oklobdžija (Bojana Grbin), misteriozna Kubanka Viktorija Jovanović (Anđela Belošević), miroljubivi Nurudin Ibrahimović Nune (Dragan Marijanac), svađalice Jovan Kisić (Đorđe Filipović) i Jovana Soldatović (Anja Mit), dežurni redar Rastko Adžić Raša (Rastko Damnjanović), večito zaljubljeni Branko Tešić Bane (Marko Mladenović), budući pevač narodne muzike Zdravko Tomić (Danilo Petrović), politički angažovana Isidora Kostić (Božidarka Prole), vesela Tijana Lekić (Tijana Popović), dežurni spavač Dušan (Slobodan Ristić), rokerka Tamara (Ivana Ruljević), zavodljiva Jelena (Dragana Mićalović), žestoki momci Čuki (Stefan Radonjić) i Mire (Miroslav Đurđević), balerina Nađa (Jelena Lazić), vaterpolista Strahinja (Dejan Ćorković) i komentatorke dešavanja Milena (Katarina Janković) i Jana (Stefana Zečević).

Ekipa serije:

Izvršni koordinator programa Priđi bliže: Nevena Mladenović-Blagojević

Urednik serije: Tamara Vešković

Scenarista: Danica Pajović

Kompozitor: Vladimir Graić

Konsultant za EE metodologiju: Dipak Mehra

Producent: Milorad Konrad

Glavni organizatori: Danko Rapaić, Biljana Jovanović

Kostimograf: Suzana Gligorijević

Scenografi: Miroslava Andrejević, Marija Poznanović

Direktor fotografije: Zoran Sinđelić

Reditelj: Petar Stanojlović

broj komentara 29 pošalji komentar
(utorak, 08. jul 2014, 15:04) - dusica kostic [neregistrovani]

nzm

hvala vam sto ste emitovali seriju pridji blize ja je obozavam gledam mnogo puta i imam puno omiljenih glumaca i nemam ni jednu zamerku za vas svi odlicno glume i savrseni su :):):):):):):):)


(nedelja, 04. nov 2012, 14:59) - anonymous [neregistrovani]

Pridji Bliže

super ste

(nedelja, 22. maj 2011, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

tami

kada pocinje emitovanje nastavka serije????

(nedelja, 15. maj 2011, 15:29) - ghoster [neregistrovani]

druga sezona

hocel' biti nastavak serije ili ce te vrtet reprize dok nam ne dosadi ???

(četvrtak, 10. feb 2011, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

pridji blize

serija je vrh...........

(petak, 04. feb 2011, 13:26) - kaca [neregistrovani]

super serija

najlepsi je ogi a od zenskih najlepsa je iva pa onda lara.

(petak, 04. feb 2011, 07:17) - anonymous [neregistrovani]

kom...

serija je extra.....

(nedelja, 06. jun 2010, 19:00) - anonymous [neregistrovani]

ne

Zavrsila se!!!!!

(nedelja, 06. jun 2010, 12:52) - lalalaalal [neregistrovani]

Pridji Blize

Serija se super

(nedelja, 16. maj 2010, 15:11) - mawamaca [neregistrovani]

super je serija

serija je extra.najlepsi su aleksa i zeka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozzzdravvv

div id="adoceanrsvdcfhklggd">