Čitaj mi!

Druga sezona najpopularnije izraelske TV serija "Fauda" samo na RTS 2

Druga sezona napetog i eksplozivnog ratnog trilera koji tera gledaoce da sa nestrpljenjem iščekuju nove epizode, emituje se subotom i nedeljom u 22.00 č. na Drugom programu RTS-a. Trenutno najpopularnija televizijska serija u Izraelu, "Fauda" (Fauda 2015) prati rad jedinice izraelske vojske koja u tajnosti na Pojasu Gaze i Zapadnoj obali lovi teroriste.

Druga sezona zadržava sve ono što je prvu sezonu učinilo tako privlačnom i pitkom. Akcija i međusobna igra među članovima tima imaju takmičarski i eksplicitni karakter, a zapleti priče, iako su zamršeni, veoma su uverljivi. Većina glumaca je prilagodljiva, a serija nastavlja veoma spretno da prepliće emocije sa brzim i nonšalantnim pripovedanjem.

Fauda (arapska reč za haos) prikazuje dve strane izraelsko-palestinskog sukoba. Doron je komandant izraelske jedinice za tajne zadatke, koja operiše unutar palestinske teritorije. Njegova ekipa pokušava da uhvati aktivistu Hamasa, Abu-Ahmeda. S druge, pratimo život Abu-Ahmada i njegove porodice i razloge za njihovu rastuću mržnju prema Izraelu.

Sa radnjom koja kao da je izvučena iz članaka svetskih medija, "Fauda" je osvojila simpatija gledalaca zbog realnog i uravnoteženog prikaza izraelsko-palestinskog sukoba. Ovde mesta za moralno preispitivanje nema i to važi za obe strane, koje se bore sa istim brigama i problemima - disciplinom svojih agenata i vojnika, visoke cene "posla" koju plaćaju agenti obe strane, i jednima i drugima propadaju porodice, svi manipulišu kako bi ostvarili svoje ciljeve, a serija pritom šalje poruku da nasilje samo stvara još više nasilja.

Kreatori serije tvrde da im je glavni motiv bio da prikažu da u ratnoj zoni nikome nije dobro. Ipak, iako je pohvaljena za ujednačenost, postoje i oni koji su "Faudinu" priču o ISIS-u proglasili neuverljivom jer, kako tvrde, Islamska država nije preterano aktivna u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali. Takođe, istaknuto je da Palestinci u seriji nemaju definisane ciljeve već da kao da im je jedino stalo do ubijanja Izraelaca. Međutim, potraga za novim "Hatufimom", izraelskom serijom na temelju koje je stvorena američka hit serija "Domovina", nemilosrdna je i "Fauda" je uprkos svemu i zahvaljujući određenim elementima, identifikovana kao dostojan naslednik navedenih ostvarenja.

Veoma je interesantno i to da je glavni glumac i kokreator serije Lior Raz i sam bio u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), a kasnije i član elitne antiterorističke jedinice. To iskustvo je primenio kako bi "Faudu" napisao što autentičnije i uverljivije. Takođe, u seriji su prikazani mnogi stvarni događaji, pa je jedna od epizoda posvećena Liorovoj devojci iz mladosti, Iris, koju je u Jerusalimu ubio jedan od terorista.

Koliko je serija verodostojna i da li je čak i bolja od svojih prethodnica sa sličnom tematikom, proverite od 12. septembra, subotom i nedeljom u 22.00 č na Drugom programu RTS-a.

Uloge: Lior Raz, Rona-Li Šim'on, Leticija Ejdo, Doron Ben-Dejvid...

Režija: Lior Raz, Avi Isašarof 

Subotom i nedeljom u 22.00 č na RTS 2; repriza utorkom i sredom, RTS 2, oko 22.30č

div id="adoceanrsvdcfhklggd">