Kraljica Izabela

Od 23. juna, od utorka do petka, u 21 č, na Drugom programu RTS-a,emitovaćemo seriju „Kraljica Izabela“ (Isabel, 2012-2014).

Svi znaju ko je kraljica, ali niko ne zna ko je Izabela - piše u podnaslovu ove serije, koja priča o ženi koja je promenila tok istorije i bila poštovana i kao kraljica i kao žena. Vladala je svojom zemljom podarivši joj prosperitet i ekonomsku stabilnost, i ujedinivši je, postavila je temelje kasnije najmoćnije imperije tog vremena.

Serija govori o strastima i emocijama jedne žene koja je živela ispred svog vremena, odbila da bude moneta za potkusurivanje i dostigla moć koja je tada u tom svetu bila rezervisana samo za muškarce i pri tom se suočavala sa nezamislivim izazovima. Čvrsto je upravljala svojom i sudbinom svoje zemlje bez obzira na žrtve koje je to sa sobom nosilo.

Njeno detinjstvo se završava veoma rano, nakon što je bila otrgnuta od svoje bolesne majke i prisilno poslana na dvor svog polubrata, kralja Enrikea IV. Nakon što je pretrpela gubitak svog brata Alfonsa, koji je trebao da nasledi tron, sa samo 16 godina preuzela je ključne odluke nakon teškog građanskog rata. Uz to, Izabela je odbila da prihvati nametnuti brak i branila svoje pravo da sama izabere svog supruga (Fernanda od Aragonije), dovodeći čak time u opasnost i njihove živote. I izdržala je, nakon njihovog venčanja sve spletke i ekonomske teškoće. Bila je prisiljena da vodi diplomatiju i vojsku čvrstom rukom, kao i svoj sopstveni život. I sve to zbog opsesije da bude kraljica.

Priča o jednoj od najbitnijih kraljica i najmoćnijih žena u svetskoj istoriji. Kraljica Kastilje i Leona, a sa mužem Fernandom II i vladarka Aragonije, Valensije, Napulja i Majorke. Ujedinila je zemlju, čime je zaopčela španska dominacija svetom. Izborila se za presto, za pravo da sama izabere supruga, izborila se i sa svim dvorskim i diplomatskim spletkama. Tokom njene vladavina otkrivena je i Amerika. Bila je jedinstvena kraljica.

Uloge: Mišel Džener, Rodlofo Sančo, Pablo Derki...

Režija: Đordi Frades

Od utorka do petka, RTS 2, 21č. Repriza radnim danom u 16.00.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 01. sep 2017, 19:58) - Andja [neregistrovani]

Zahvalna

Postoji li mogucnost da se emituje do kraja serija"Gospodja"?

(nedelja, 27. avg 2017, 23:11) - Zoka [neregistrovani]

Super serijs

Oduševljena sam ovom serijom i nadam se da ćete nas obradovati i sa tim nastavcima o daljoj sudbini njenih naslednika

(nedelja, 27. avg 2017, 19:48) - anonymous [neregistrovani]

Nastavak

Odlična serija, nadam se da ćete prikazati i nastavak, tj seriju o Karlu V

(petak, 18. avg 2017, 12:22) - Jelena Jankovic [neregistrovani]

odlicna!!!

Serija je fenomenalna i hvala Vam na tome. Da li cete prikazati i nastavak serije - film La corona partida i seriju Carlos, Rey Emperador? Bilo bi divno da vidimo sta se kasnije desavalo...
Srdacan pozdrav

(utorak, 25. jul 2017, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno

Super sto pustate nove epzode. Gledao sam je prosle godine. Serija je fenomenalna...

(subota, 22. jul 2017, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

serija

Odlicna serija! Gledala je i prose godine, pa ste je prekinuli, tako da sam sada odusevljena sto se emituju nastavci. Hvala Rts!