„Nemanjići“ donose priču o ratu, romansi, legendi...

Završeno je snimanje istorijsko-dramske igrane serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“, najvećeg projekta naše kuće koji se tematski bavi srednjim vekom. Sve je počelo 2015. godine objavljivanjem anonimnog konkursa RTS-a za dramsko-igranu TV seriju o dinastiji Nemanjića.

Odabran je scenario Snovi, ispostavilo se, Gordana Mihića. Usledile su opsežne pripreme. Prva klapa pala je 15. marta ove godine nadomak manastira Studenica, a poslednja 10. avgusta u Dobanovcima.

Putevima Nemanjića brojna glumačka i tehnička ekipa zaustavljala se na 230 autentičnih lokacija.

Glumac Mladen Nelević, koji u seriji Nemanjići – rađanje kraljevine tumači lik Stefana Nemanje, kaže da je bilo lako raditi sa dobro organizovanom ekipom i sa dobrim scenarijom.

„Trudio sam se da od Stefana Nemanje napravim običnog čoveka, koji ima svoje probleme porodične, državne. I sam scenario i jezik nude jednostavnost, nismo bili zatrpani nekom važnošću te teme i da nosimo pored naših zadataka glumačkih to breme važnosti i značajnosti, nego smo se trudili da napravimo obične ljude sa emocijama, problemima“, objasnio je Nelević.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić otkriva šta sve donosi priča o srpskoj srednjovekovnoj državi: „Političku dimenziju, ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu, legendu – sve ono zbog čega će različite generacije televizijske publike pratiti ovu seriju. Naša namera je da nastavimo da tragamo kroz srpski srednji vek i verujemo da će uz dobar prijem publike i uz način na koji ćemo mi to pripremiti u narednim godinama biti isto ovako velikih i važnih prilika.“ 

Kako se stvarala srpska država i crkva, publika će videti kroz 12 epizoda. Premijerno emitovanje prve planirano je krajem godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 28. avg 2017, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

Prošlost-budućnost

Za svaku pohvalu je projekat nove TV serije Nemanjići/ stvaranje kraljevine.Gledali smo turske, španske i kojekakve belosvetske serije, koje su samo našu omladinu udaljile od naše istorije i tradicionalnih vrednosti.Jer, narod koji ne poštuje svoju ptošlost ne zaslužuje ni budućnost!Pozdrav za celu filmsku ekipu u ovom projektu.

(nedelja, 13. avg 2017, 12:01) - Vlado [neregistrovani]

Ornament

Ornament na panelu iza je iz Studenice ili s nekog drugog manastira?

(subota, 12. avg 2017, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Turske serije

su puno prirodnije i bolje od, recimo, Španskih i mesksičkih sapinuca. U tur serijama nema golotinje i nema previše glamura.
Turci su više, istorisjki gledano, vezani za nas, nego Nemanjići! To je ironija!

(subota, 12. avg 2017, 21:52) - Vlado [neregistrovani]

Veb

Napravite zvanican veb sajt serije sa biografijama likova, istorijskim podacima, mapama...

(subota, 12. avg 2017, 20:08) - srba [neregistrovani]

srbonjub

napokon se neko seti da snima serije srpskoj istoriji da ne gledamo vise turske serije i njihove junake

div id="adoceanrsvdcfhklggd">