"Nemanjići": Prvi zvanični trejler

Radio-televizija Srbije premijerno predstavlja prvi zvanični trejler za najveći projekat koji Javni servis realizuje ove godine, seriju "Nemanjići – rađanje kraljevine".

Prvi put ćemo imati dramsko-igranu televizijsku obradu srpskog srednjeg veka.

Stoleća koja nas razdvajaju od vremena kada je utemeljena kraljevina Srbija na svom vekovnom prostoru, ne samo da nisu umanjila značaj tog čina, već su u savremenim tumačenjima dobila adekvatni vid. Kreativni odgovor na izazov teme uklapa se u trendove televizije u svetu koja svoju inspiraciju nalaze u "mračnom srednjem veku". Priča o srpskoj srednjovekovnoj državi donosi ličnu dramu, bratoubilački rat, romansu i neverstvo, i ima ozbiljnu političku dimenziju.

U seriji će igrati 218 glumaca i biće angažovano 2.700 statista, a snimaće se na više od 220 lokacija. Stefana Prvovenčanog tumači Vojin Ćetković, ulogu Stefana Nemanje igra Mladen Nelević, a uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, Vukana Nemanjića igra Nebojša Glogovac, dok će se u ostalim ulogama pojaviti Sloboda Mićalović, Nada Šargin, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović.

Početak emitovanja planiran je za kraj 2017. godine, u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

broj komentara 51 pošalji komentar
(utorak, 12. sep 2017, 20:17) - Ana [neregistrovani]

Srbija...Balkan...

Ovo je mesto na kome su se uvek mešale kulture, tradicije, politike...zapad i istok...Dobro je snimiti ovakvu seriju...Sada... da li će ona biti slika istorije ili narodne književnosti, pa i jedno i drugo je vredno na svoj način...Ovo je tle gde će Vuk Branković biti uvek izdajnik, makar istorijski izvori dali hiljadu dokaza protiv toga; a gde će Marko Kraljević uvek biti najveći junak iako istorija za to ne zna. Pa neka onda, nek i ova serija probudi tu borbu u nama...Lepo je ponekada tražiti nadu u prošlosti, pa makr ona bila i izmišljena...Lepo je...

(petak, 23. jun 2017, 02:36) - anonymous [neregistrovani]

незналица

Боље би било да мало седнеш и учиш историју,почни од тога да је Душанов законик или на западу где га уче све земље на правним факултетима као "Dushans cod", први писани законик у европи,па онда кажи ко су ти варвари!!! 

(sreda, 21. jun 2017, 20:00) - Ivan [neregistrovani]

Marko Marinković

Odlična glumačka ekipa, siguran sam dobar scenario (Mihić), ali režija...ako bude rezirano kao Moj Rodjak sa sela, pa to će biti fenomenalno. To je bila naša najbolja serija ikada.
Jedva čekam!

(subota, 22. apr 2017, 00:10) - sasa [neregistrovani]

Srpska država je bila velika

Postovani gospodine, radi se o srednjem veku koji podrazumeva uredjenje o kom tako cinično govorite. Dinastija Nemanjića je bila izuzetno značajna i napredna i dala je niz velikih vladara. Istina je da se Milutin smatra najvećim jer je vladao oko 40 godina, imao najviše dece i podigao najviše zadužbina, ali i dugi su bili izuzetno napredni po merilima srednjeg veka. Crkve su služile vladaru, za razliku od pape koji je želeo da mu vladari služe. U isto vreme su bile zadužene za pomoć nevoljnicima što je bila važna socijalna uloga. Mene bi jako zanimalo da se prikaže lik arhiepiskopa Danila koji je branio Hilandar od Krstaša i koji je imao izuzetan uticaj na mladog Dušana.
Snimanje serijala o Nemanjićima predstavlja grandiozan poduhvat!

(sreda, 19. apr 2017, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Konacno neko da napravi seriju o nasoj proslosti. Smucilie su mi se vise stranacke serije (Sulejman i ostalo).

(utorak, 18. apr 2017, 21:49) - Deki [neregistrovani]

!

Bravo. Tako je

(ponedeljak, 17. apr 2017, 20:53) - nero [neregistrovani]

Franko Nero

To je tacno, Banovic Strahinju je npr. radio Jadran Film iz Zagreba, a igreo ga je Franko Nero, mega zvezda tada, a Jug Bogdana poznati nemacki gluma. Vrhunski film.

(ponedeljak, 17. apr 2017, 20:28) - Vera [neregistrovani]

Predivno,

Nadamo da ceova serija biti realna iprikazati Srbe i Srbiju onako je zapravo bila i jeste, najlepsa zemlja sa najdivnijim i najjacim narodom na svetu.

(ponedeljak, 17. apr 2017, 20:17) - Костадин М. [neregistrovani]

Фонт Немањићи

Фонт је много вуче на готски средњевековни фонт, а много мање на средњевековну Византију и Србију, требало би размислити о фонтовима којима је Свети Сава писао, а то су фонтови Студенички типик или Хиландарски устав, или нека рецензија истих, никако англо средњевековни фонтови...Свако добро и потрудите се да је направите што више у духу Србије, наравно користећи примере добре праксе и са запада, али и са истока (филм Острво, Невска битка и сл...). Урадите је најбоље могуће. :)

(ponedeljak, 17. apr 2017, 20:01) - anonymous [neregistrovani]

Nemanjici

Svaka cast.odavno je trebalo snimiti nesto ovako.