„K`o lepi san“, jedinstveno delo koje su Cunetove ćerke posvetile ocu

Projekat “Ko lepi san” je potekao od novosadskog advokata, gospodina Vave Horoveca koji je bio veliki prijetelj Predraga Cuneta Gojkovića. Jednom prilikom, Cune mu je rekao da ima neostvarenu želju da snimi muziku sa svojim ćerkama Natašom i Katarinom.

„Ljubav, poštovanje i ogroman trud,  bio je potreban da bi smo došli do ovog CD- a." poverila je Katarina Gojković, dodajući: „Album koji  je pred Vama, svojevrstan je pionirski poduhvat na ovim prostorima. Ovim zanimljivim eksperimentom smo hteli da ispunimo želju mom ocu. Imaćete priliku da neke pesme čujete prvi put  u višeglasju. Nekoliko pesama je otpevala i moja sestra Nataša. I to je bio poseban doživljaj. Čista emocija, to je bila ideja koja nas je sve vodila, sve nas koji smo živeli sa ovom pričom."

Kompozitor i pijanista, profesor Aleksandar Dujin: „Obzirom da  se Cunetova želja za života nije ostvarila, Vava Horovec je odlučio da je ipak realizuje, ma kako to neizvodljivo izgledalo. Pozvao me je i predložio da na Cunetovu muziku nasnimimo vokale Nataše i Katarine i na taj način ostvarimo neostvarenu želju njihovog roditelja. Ključni problem je bio odabrati pesme koje su po kvalitetu bile dovoljno dobre da se na  njih nasnime vokali i kasnije obrade i finalizuju, a da u isto vreme budu odabir najboljih pesama Cunetovog muzičkog opusa. Puno rada je bilo potrebno da se sve usaglasi, ali kada o svemu razmislim i sagledam sa ove vremenske distance, za mene je najvažnije da sam najiskrenije i najbolje što sam mogao, zajedno sa njegovim ćerkama napravio muziku koja je ponovo oživela pesme koje su sigurno bile deo kulturne baštine ovih prostora u proteklih stotinu godina.                   

Neki kritičari će konstatovati da kvalitet ženskih vokala nije na nivou potrebnom da se napravi muzičko izdanje, drugi će reći da je tehnički gledano kvalitet snimaka loš, ali za sve one koji ovaj projekat budu slušali na drugi način, otvorenog sluha i duše otvoriće se one druge slike, van vremena i prostora koje sadrže jedino i isključivo emociju, lepotu i ljubav."

Katarina Gojković: „Eh, da smo imali još malo vremena....Sigurna sam da nema osobe koja nije ovu rečenicu izgovorila u trenutku kada se opraštala od svog roditelja. Šta sam još htela da ga pitam, koji  još savet da dobijem ili da samo još malo ćutimo zajedno, onako po podne uz kafu..."

Katarina i Nataša i ovom prilikom zahvaljuju  svima koji su učestvovali i doprineli da ovaj muzički materijal nastane i bude trajno ovekovečen: Vladimir Horovic, Miomir Šećerov, Marijana Šarkić,  Geroslav Zarić, Aleksandar Dujin, Darko Varga, Ivan Grlić, Dalibor Danilović,  Radio Beograd, Radio Novi Sad, Vladimir Grajić i PGP RTS.

Predrag Gojković Cune

Jedan od najvećih pevača izvorne i starogradske muzike, Predrag Gojković Cune, je za muzički arhiv Radio Beograda snimio preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike ali i meksikanskih i evergrin.

Ostaće zapamćen po izvođenju pesama "Kafu mi, draga, ispeci", "Janičar", "Sonja", "Dunave, moje more", "Zapevajte, pesme stare", "Stani, stani, Ibar vodo"...

„Najbolji interpretator koji se rodio na ovim prostorima"-, tako ga je opisivao veliki Đorđe Marjanović.

Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika. Povodom 83. rođendana i sedam decenija karijere, uručen mu je "Zlatni mikrofon" Radio Beograda. Dobitnik je priznanja "Srebrni lav", Ordena zasluga za narod, kojim ga je odlikovao Josip Broz Tito, kao i posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.

Snimio je 52 singl- ploče, više koktel- albuma, nekoliko solističkih albuma, a PGP RTS objavio je svojevremeno i Cunetov trostruki CD "50 godina sa vama".

U istoriji jugoslovenske estrade sigurno će kao nezaboravan koncert ostati duel, natpevavanje sa Miletom Bogdanovićem, kada su 1980. godine u beogradskom Domu sindikata pevali blizu 18 sati i otpevali zajedno preko 6.000 pesama. Cune je pobedio Mileta, a rekord u broju otpevanih pesama do danas nije oboren i po svoj prilici skoro i neće biti nadmašen.

Predrag Gojković Cune spada u grupu istaknutih estradnih umetnika koji su otpevali najviše koncerata u humanitarne svrhe, a dobitnik je mnogo plaketa i priznanja Crvenog krsta.

broj komentara 0 pošalji komentar