Dragoljub Ilić Ilke, kompozitor muzike za seriju "Nemanjići"

"Nemanjići" su bili ozbiljan posao za generacije koje dolaze.

Diskografska kuća PGP RTS objavila je u album sa originalnom muzikom iz serije "Nemanjići – rađanje kraljevine", koju je komponovao Dragoljub Ilić Ilke. Na disku se nalazi 25 kompozicija, od toga pet tradicionalnih, dok je ostale specijalno za seriju komponovao i orkestrirao Dragoljub Ilić Ilke.

"Bio je to zaista veliki posao koji sam radio godinu dana, bukvalno svakoga dana od osam ujutru do osam uveče. Bio je to ozbiljan i odgovoran posao za generacije koje dolaze. Nekoliko meseci sam proučavao istoriju i muziku iz perioda vladavine Nemanjića. Otkrio sam da su istovremeno bila razvijena dva vida muzike, takozvana pučka ili narodna muzika i duhovna crkvena muzika. Pučku muziku su izvodili takozvani skomrasi, umetnici pevači i svirači, koji su putovali širom Evrope i zabavljali ljude na trgovima većih gradova. Bila je to neka vrsta vesele renesansne muzike, kakvu su izvodili u to vreme i trubaduri u zapadnoj Evropi. Duhovna crkvena muzika imala je takođe dugu tradiciju koja je do nas dolazila iz Vizantije. Pokušao sam da na neki način kao umetnik napravim nešto slično takvoj baštini. Za numere kakve su izvodili skomrasi pomogli su mi dosta bivši članovi orkestra 'Renesans' poput Ljube Dimitrijevića, koji svira na autentičnim intrumentima poput frule, zurle i kravljeg roga. Za numere duhovne muzike veliku pomoć imao sam u čarobnom glasu pevačice Divne Ljubojević, kao i u vizantijskom pojanju Nikole Popmihajlova", priča Ilić.

Osim autentične muzike iz perioda Nemanjića, Ilić je komponovao i delove koji prate dinamiku akcionih ili ljubavnih scena u seriji.

"Ja sam veliki ljubitelj epske fantastike. Za potrebe snimanja oformio sam muzički orkestar od tridesetak članova koji smo nazvali 'Nemanjići'. Među njima su bili Tijana Milošević (violina), Ladislav Mezei (violončelo), te vokalna grupa 'Serbija global art'' i srpski vizantijski hor 'Mojsije Petrović'. Sa muzičkim producentom Oliverom Jovanovićem mislim da smo napravili nešto čega se ne bi postideli nigde u svetu. Kada smo doneli muziku za najavnu špicu urednicima serije, svi su bili zaista oduševljeni", priča Dragoljib Ilić.

Prvi tiraž albuma koji se nedavno pojavio već se rasprodao, a Ilić ne skriva radost zbog toga.

"Sa rediteljem Markom Marinkovićem sam ranije sarađivao na seriji 'Moj rođak sa sela'. Bilo je raznih komentara na seriju 'Nemanjići' i dobrih i loših, ali muziku su svi zdušno pohvalili. To je sad potvrdila i publika, jer je disk među najprodavanijim u PGP-u. Kako vreme bude prolazilo, mislim da će sve doći na svoje mesto što se tiče vrednosti serije", kaže na kraju razgovora Dragoljub Ilić Ilke.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво