Читај ми!

Vladimir Graić Graja, direktor PGP-a

Vraćamo velike zvezde regiona u našu kuću.

Nedavno si imenovan za rukovodioca PGP-a, a prvi potez ti je bio objavljivanje ploče Zdravka Čolića u saradnji sa hrvatskim "Kroacija rekordsom". Posle ovog sjajnog poteza, šta su sledeći koraci PGP-a?

Graja: Ispalo je kako se samo poželeti može! Najveća zvezda ovih prostora je ponovo u našoj najvećoj izdavačkoj kući. Zdravko je spremio sjajan muzički album. Kako sam ga čuo, znao sam da moram učiniti sve kako bih ga doveo u PGP RTS. S obzirom na to da smo "Kroacija rekords" i mi već započeli pregovore o saradnji, jedan razgovor sa Želimirom Babogredcem (direktor "Kroacija rekordsa") bio je dovoljan da zajednički nastupimo pred Zdravkom. Sve je bilo brzo gotovo na zadovoljstvo svih strana.

Naravno, posle objavljivanja Zdravkovog albuma, postavljaju se novi ciljevi. U razgovorima smo sa brojnim zvezdama regiona i uskoro ćemo obradovati slušaoce novim CD-ima. Svakako, u pripremi su i brojne kompilacije, snimci koncerata i još mnogo toga.

Da li ćeš nastaviti saradnju sa regionalnim diskografskim kućama?

Graja: Apsolutno. Prvi izbor je bio logičan – "Kroacija rekords", uz nas, najveći diskografski gigant bivše zajedničke države. Prebogati katalozi garant su stabilnog i uspešnog poslovanja i u budućnosti. Naravno, otvoreni smo za saradnju i sa drugima. Za sada, sa našim partnerima iz Zagreba planiramo brojne akcije i poslovne poduhvate. Imamo i mnogo posla unutar samog PGP-a da sredimo i sve ćemo to postići. Doduše, neće moći preko noći, ali ja se nikada nisam plašio velikog posla i teških zadataka. 

Gde vidiš mesto PGP-a na trenutnoj muzičkoj mapi Srbije, ima se utisak da je u protekle najmanje dve decenije bio veoma potisnut?

Graja: Transformacija čitavog društveno-političkog sistema u kojem smo živeli decenijama ostavila je traga i na našoj firmi. Veliki sistemi, poput našeg, koji su u državnom vlasništvu, nisu bili brzi i okretni poput malih, privatnih izdavačkih kuća. Ratovi, piraterija, pad društvenog standarda, razvoj interneta samo su neki faktori koji su ovaj muzički posao drastično promenili. PGP je diskografski džin koji je godinama bio uspavan.

Naravno, bilo je i raznih pokušaja da se za mali novac i "ispod žita" PGP brzinski privatizuje. Sve takve namere su propale i uspeli smo da sačuvamo prebogatu muzičku riznicu u vlasništvu svih građana Srbije. A oni koji nisu uspeli u svojim namerama da se brzo i lako obogate, danas su najglasniji u nameri da ospore legitimitet poslovanja PGP-a. Najviše im smeta što radimo pošteno i odgovorno i što smo iz dana u dan sve jači. 

Da li ćeš davati šansu mladim snagama rok i pop muzike?

Graja: To je deo misije ove kuće. Kroz istoriju, PGP RTS je stvarao najveće zvezde ovih prostora, svih žanrova. U istom pravcu se mora nastaviti. Srbija je uvek bila rasadnik brojnih talenata, kako pevačkih, tako i instrumentalnih, autorskih... Potraga za novim zvezdama je već u toku. Formiraće se timovi koji će učestvovati u kreiranju pesama, imidža, spotova, koji će se baviti pi-arom, agenturom, zapravo svim onim stvarima koje podrazumevaju svetski standardi u ovom domenu. Potrebna je nova scena progresivne i kvalitetne muzike, a udruživanjem sa kolegama iz okruženja, rezultat će biti još bolji.

Šta misliš da je presudno da bi PGP povratio svoj stari ugled i privukao najpopularnije izvođače?

Graja: Iskrenost u namerama, pre svega, i krvnički rad. Poštovanje svega onog što je dogovoreno se podrazumeva. Upravo ojačavamo sopstvene redove ljudima od izuzetnog ugleda u muzičkom biznisu. Njihov rad i uspeh biće garancija da smo na dobrom putu, na putu stare slave. Novo je vreme, novi trendovi se moraju pratiti, novi zvuk, novi vidovi reklame, prodaje. PGP ne treba samo da ih prati. PGP mora da ih kreira, da neprestano podiže tu tržišnu lestvicu, da bude lider diskografskog biznisa u regionu. Dug put je pred nama, ali taj put nam je poznat. 

Ogroman katalog PGP-a je i dalje nefunkcionalan, postoji li šansa da se svi postojeći fonogrami katalogizuju po svetskim standardima?

Graja: PGP RTS-ova fonoteka je ogromna. Ona sadrži nacionalno blago ne samo Srbije već i svih bivših republika SFRJ. Uskoro započinjemo sa sistemskom digitalizacijom i katalogizacijom po najvišim svetskim standardima. Nabavka opreme je u toku, kao i sve pripremne radnje. Imamo brojna iskustva onih koji su već prošli kroz ovaj proces. Dragocena je i pomoć države Srbije, koja nam obilato pomaže u ovom poslu. S obzirom na brojnost kataloga, proces digitalizacije će trajati više godina, ali kada se okonča, znaćemo da smo neprocenjivo blago ostavili budućim pokolenjima da njime nesmetano raspolaže i da smo ga sačuvali od zaborava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво