Čitaj mi!

Taksa za javni medijski servis i uslovi oslobađanja

Zakonom o javnim medijskim servisima ("Službeni glasnik RS" br. 83/2014, 103/2015, 108/2016 i 161/2020), od 1. januara 2016. godine, uvodi se obaveza plaćanja takse za javne medijske servise.

Obveznik plaćanja takse

Obveznik plaćanja takse je svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru (član 38 Zakona o javnim medijskim servisima).

Način plaćanja takse

Visina takse za javni medijski servis jedinstvena je na celoj teritoriji Republike Srbije i za 2021. godinu utvrđena je u mesečnom iznosu od 299,00 dinara. (Zakon o izmeni Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis -"Službeni glasnik RS" br. 153/2020).

Zakonom o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis ("Službeni glasnik RS" br. 112/2015, 108/2016, 95/2018, 86/2019 i 153/2020), taksa se naplaćuje korisnicima merila električne enegije, preko računa za isporučenu električnu energiju, ispostavljenog od strane snabdevača.

Oslobađanje od obaveze plaćanja takse

U članu 42 Zakona o javnim medijskim servisima, navedeni su uslovi za oslobađanje od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis. (Građanima koji ne moraju da plaćaju taksu, novac će biti vraćen)

Od obaveze plaćanja takse oslobađa se fizičko lice, korisnik merila električne energije, koje živi u jednočlanom domaćinstvu ili je hranilac porodice u višečlanom domaćinstvu, ukoliko je:

1. Osoba sa invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja;

2. Osoba sa invaliditetom sa manje od 100 odsto telesnog oštećenja, ako joj je, u skladu sa odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć;

3. Lice koje je trajno izgubilo sluh ili slepo lice;

4. Korisnik prava na novčanu socijalnu pomoć;

5. Penzioner sa minimalnom penzijom;

6. Fizičko lice korisnik više merila električne energije, za merilo električne energije, u stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koji se ne koristi

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse, za tačke od 1 do 6, ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu 1 (word doc format / pdf format), uz prilaganje potrebne dokumentacije (sastavni deo obrasca 1 je obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis). 

Od obaveze plaćanja takse oslobađaju se i:

7. Ustanove koje se u smislu zakona koji uređuje oblast socijalne zaštite smatraju ustanovama za smeštaj korisnika, obrazovno-vaspitne ustanove, zdravstvene ustanove i organizacije osoba sa invaliditetom i preduzeća za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom;

8. Diplomatsko-konzularna predstavništva, pod uslovom reciprociteta.

Pravo na oslobađanje od obaveze plaćanja takse, za tačke 7 i 8, ostvaruje se na osnovu zahteva koji se podnosi na obrascu 2 (word doc format / pdf format), uz prilaganje potrebne dokumentacije (sastavni deo obrasca 2 je obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis).

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis, korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, podnosi se Radio-televiziji Srbije. Za merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, koja se nalaze na teritoriji AP Vojvodine, zahtev se podnosi Radio-televiziji Vojvodine.

Javni medijski servis po podnetim zahtevima donosi odluke o oslobađanju od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis u skladu sa zakonom kojim se uređuje opšti upravni postupak.
Ovlašćena službena lica nadležnog organizacionog dela Radio-televizije Srbije, PJ Poslovni inženjering i IT-Služba poslovni inženjering, za postupanje u upravnoj stvari u vezi sa oslobađanjem od obaveze plaćanja takse za javni medijski servis su:

za vođenje postupka i odlučivanje u upravnim stvarima:

1. Ksenija Vujović

2. Milena Jojić

za vođenje postupka u upravnoj stvari:

1. Danijela Sakan Stančić

2. Verica Savatić Stefanović

za preduzimanje radnji u postupku pre donošenja rešenja:

1. Valentina Šćekić

2. Marijana Jelić

3. Dejan Cvijić

4. Katarina Filipovski

5. Željka Grozdanić

6. Nataša Mijatović

7. Jelena Filipović

Ovde možete preuzeti Pravilnik o sprovođenju postupka po zahtevima za oslobađanje od obaveze plaćanja takse.

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis, koji podleže rešavanju od strane Radio-televizije Srbije, u skladu sa nastalom epidemiološkom situacijom izazvanom  virusom COVID 19, možete podneti:

elektronskim putem preko e-Šaltera na imejl adresu: 
taksajms@rts.rs

ili putem pošte na adresu:

Radio-televizija Srbije
Služba poslovni inženjering
Kneza Višeslava br. 88
11030 Beograd

Kontakt telefoni za informacije:
(+381 11) 655-2694, 655-2552, 655-2695, 655-2550, 655-2564

Pismo Dragana Bujoševića gledaocima Radio-televizije Srbije

broj komentara 68 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2019, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

TV pretplata je krivicno delo

Zivim u Austriji i ovde vam drzava posalje ugovor o TV pretplati u kojem morate navesti da posedujete TV aparat (a ne elektricno brojilo) u domacinstvu da bi ste bili pravno obavezni da placate TV pretplatu. Znaci onaj ko nema TV aparat u kuci i nije potpisao nikakav ugovor o TV pretplati ne placa istu. Jasno i glasno, zakonski i pravno a ne kao kod nas. Stoga TV pretplata u ovakvom kontekstu u Srbiji je ilegalna i nema nikakve pravne osnove. Zakon moze da donosi svako ali to ne znaci da je zakon pravedan i posten ( kao sto ovaj o TV pretplati nije).

(sreda, 24. jul 2019, 09:02) - anonymous Kraljevo [neregistrovani]

Niko se ne javlja ni najedan od navedenih kontakt telefona već tri nedelje

Poslao sam 07.maja 2019 zahtev mejlom za produžetak od oslobađanja TV pretplate za narednih godinu dana. Posle nekoliko dana potvrđen mi je prijem mejla pošto sam zvao telefonom. Sada, u julu mi je stigao račun sa uključenom TV pretplatom. Na kontakt telefone niko se ne javlja već tri nedelje.

(utorak, 14. maj 2019, 22:32) - anonymousStojmenovic Mladen [neregistrovani]

Kako da otkazem TV Pretplatu

Posto radim 35 god.u inostranstvu i nema niko u kuci i jednom godisnje dolazimo od 10 do 15 dana.
Najvise to se moze i dokazati u EPSu Da ne trosimo struju.pa vas molimda mi odgovorite kako da se odjavim od TV pretplate.
Hvala unaprd.

(utorak, 19. mar 2019, 12:08) - Dimitrije [neregistrovani]

Oslobadjanje od TV pretplate

U selu gde su mi ziveli roditelji na brojilo placam taksu za TV pretplatu. Kako to da odjavim pita uredan gradjanin ove drzave koji do sada izmiruje sve obaveze.

(utorak, 26. feb 2019, 15:15) - anonymous [neregistrovani]

Pismo

Postovanje!
Zelim da odjavim TV pretplatu u porodicnoj kuci u kojoj niko ne zivi. Kuca se nalazi u Horgosu ul. Brezina br 7.
hvala

(četvrtak, 29. nov 2018, 10:55) - Darko Urošević [neregistrovani]

Oslobađanje od takse više broila u vlasništvu

Poštovani ,
Naime živimo u domaćinstvu u Smederevskoj Palanci gde postoji Treća tarifa (energovana električna energija) koja se isklučivo koristi za termo akumulacione peci bojlere itd,Ta vrsta usluge podrazumeva da je imamo 9 časova u jednom danu a drugo brojilo koje imam je takođe na istom objektu i ono se koristi normalno u dve tarife. Tako da i sa jednog i sa drugog broila koristim električnu energiju u jednom objektu na koji nacin mogu da se oslobodim plaćanja rtv pretplate na brojilu energovane el. energije .Pozdrav!

(sreda, 05. sep 2018, 09:38) - Branka [neregistrovani]

Molba

Poštovani, moj otac je umro a na njemu se još uvek vode 4 brojila. Dva su u kući gde živi jedna porodica, treći je u garaži od iste kuće a četvrti u selu gde niko ne živi. Molim Vas da mi kažete šta ja treba da radim ? I od kojih brojila mogu biti oslobođena?

(nedelja, 06. maj 2018, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Такса за тв претплату

Поштовани,
да ли сте добили одговор у виду решења од РТС-а за ослобађање од ТВ претплате?

Поздрав!

(ponedeljak, 23. apr 2018, 11:39) - Žarko Sarcevic [neregistrovani]

Produženje ugovora o ne placanju takse

Molim da mi odgovorite sta mi je potrebno i kako i gde da prosledim produžetak ugovora o ne plaćanju takse,jer je sve ostalo kao i prošle godine.I dalje nemam potrosnju struje i ne živim tamo.Nema ni objekta na tom placu.Ni jedan od ovih telefona mi se ne javlja.Žarko.

(petak, 07. jul 2017, 12:56) - Šop Stjepan [neregistrovani]

...

molio bih vas tačnu poziciju (frekvenciju) RTS Satelit sad se izmenila pa nisam u mogučnosti gledat vaš program unapred se najtoplije zahvaljujem