Programska izjava UO RTS

Novoimenovani Upravni odbor RTS-a nastojaće da kroz programe Javnog servisa Srbije sprovodi načela vladavine prava, socijalne pravde, građanske demokratije, ljudskih i manjinskih prava i slobode i pripadnosti evropskim načelima i vrednostima. Upravni odbor uputio izvinjenje građanima Srbije i regiona koji su 90-ih godina, u tadašnjem programu kuće, bili predmet uvreda, kleveta i govora mržnje.

Novoimenovani Upravni odbor RTS-a saopštio je da će se, tokom petogodišnjeg mandata, rukovoditi načelima vladavine prava, socijalne pravde, građanske demokratije, ljudskih i manjinskih prava i slobode i pripadnosti evropskim načelima i vrednostima, a nastojaće da se te vrednosti dosledno sprovedu kroz televizijske i radijske programe Javnog servisa Srbije.

Ovde možete videti originalni dokument Programske izjave UO RDU RTS

Članovi Upravnog odbora su, u programskoj izjavi, naveli da su posebno rešeni da se založe za unapređenje razumevanja i prihvatanja različitosti, širenje tolerancije i dijaloga i za davanje prostora posebnim društvenim grupama u programima RTS-a.

Istovremeno, Upravni odbor biće posvećen ulozi koju javni servis ima u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i svih nacionalnih manjina i etničkih grupa koje žive u Srbiji.

Upravni odbor je poručio da će se istrajno zalagati za očuvanje samostalnosti, profesionalizma i stvaranja neophodnih uslova za ostvarenje zakonskih obaveza i društvene uloge javnog servisa.

U budućem radu, Upravni odbor će istrajavati u zalaganjima koja se odnose na unapređenje obrazovnog programa, kulturnog i naučnog programa RTS-a, kao važnih činilaca za dalji razvoj srpskog društva. Upravni odbor smatra i da je potrebno bolje praćenje svetskih strategija razvoja u XXI veku i podrobnije obaveštavanje javnosti Srbije o globalnim izazovima veka u kome živimo.

Izvinjenje zbog zloupotreba RTB-a i RTS-a

"Polazeći od obaveza propisanih u Zakonu o radiodifuziji da je Radio-televizija Srbije dužna da proizvodi i emituje sadržaje od opšteg interesa i da je u obavezi da izrađuje programe kojima se podržavaju demokratske vrednosti savremenog društva, a naročito poštovanje ljudskih prava, kulturnog, nacionalnog, etničkog i političkog pluralizma ideja i mišljenja, novoimenovani Upravni odbor RDU RTS-a ima potrebu da se odredi prema društvenoj i političkoj ulozi pravnog prethodnika Javnog servisa tokom devedesetih godina prošlog veka", navodi se u programskoj izjavi.

Uvažavajući i visoko ceneći napore i rezultate menadžmenta i upravnih odbora od oktobra 2000. godine, Upravni odbor je konstatovao da je program RTB-a i RTS-a bio gotovo neprestano i grubo zloupotrebljavan tokom devedesetih godina prošlog veka, u svrhu diskreditovanja političke opozicije u Srbiji i njenih lidera, i kao deo propagande tadašnjeg nedemokratskog režima.

"Tokom nesrećnih događaja iz devedesetih godina, RTB i RTS su više puta svojim prilozima povredili osećanja, moralni integritet i dostojanstvo građana Srbije, humanistički opredeljenih intelektualaca, pripadnika političke opozicije, kritički usmerenih novinara, pojedinih manjina u Srbiji, manjinski verskih zajednica u Srbiji, kao i pojedinih susednih naroda i država", navodi se u izjavi.

Novoizabrani Upravni odbor je, zbog toga, odlučio da uputi izvinjenje građanima Srbije i građanima susednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali današnjem određenju govora mržnje, a koji su emitovani u programima RTB-a i RTS-a tokom devedesetih godina.

broj komentara 20 pošalji komentar
(subota, 04. jun 2011, 11:53) - anonymous [neregistrovani]

zahvalnica

ljudski gest nema sta! hvala redakciji i svim zaposlenima sto vracaju vjeru u neku domacu institucijiu! licno ali i indirektno sam godinama bivao uvrijedzen od strane nametnute mrznje SVIH nasih izvora informisanja. velika je uloga potpiraca vatre odigrana u medijima. stoga se radujem promjeni kursa i pokusaju dizanja vlastite samosvijesti. barem do nivoa ljudskosti! jer previse je che gevara a premalo gandija u svijetu danas. bravo rts!

(sreda, 25. maj 2011, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Odlicno ali ...

Lijepo je to kad se neko izvinjava za nesto, sto smatra pogresnim ... samo je upitno koliko je to iskreno, s obzirom da znamo uticaj politike na medije. Najbolji nacin izvinjenja je da u programu nadjete mjesta i za neke istine koje do sada nisu bile objavljivane. Do tada je izvinjenje samo pocetak price ...

(utorak, 24. maj 2011, 12:57) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor Kordunašu i onima koji isto misle

Hajde da budemo ponosni što smo najpametniji, najtolerantniji, najplemenitiji. Bolje nego da dokazujemo da smo najsujetniji i da umamo najduže i najjače da se inatimo.

(utorak, 24. maj 2011, 12:18) - Nena [neregistrovani]

Hvala

Kakvo prijatno iznenadjenje. Hrabro i ljudski. Ja sam 94. otisla jer je bilo nepodnosljivo. Svi smo u zivotu cinili greske Neke su nepopravljive. Tada je izvinjenje jedino sto mozemo da ponudimo. Bez ovako otvorenih i casnih odredjivanja prema sopstvenim greskama nema oporavka. Jako je znacajno ovo sto ste ucinili. Hvala vam.

(utorak, 24. maj 2011, 07:57) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

Sve je to lepo i uredu ali, zasto se Srbija i njene institucije jedino izvinjvaju...

(utorak, 24. maj 2011, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

Privatno

Podrzavam izvinjenje. I ja se privatno u svoje ime izvinjavam ako sam placanjem pretplate RTS devedesetih doprineo nesreci. Ako je i jedno dete na Balkanu stradalo zbog ratno huskacke politike televizije moj doprinos je ogroman. Bicu tuzan do kraja zivota.

(ponedeljak, 23. maj 2011, 23:37) - anonymous [neregistrovani]

Vucic

Pa, sad bi trebalo i Vucic da se izvini gradjanima Srbije kad je bio ministar informisanja 90-tih zbog lazi i nevidjene cenzure informacija.

(ponedeljak, 23. maj 2011, 22:39) - Крајишник . [neregistrovani]

Република Српска Крајина


Поштовање .

Ова изјава је у сваком случају позитивна и добра , међутим незнам да ли је баш сврсиходно и корисно извињавати се суседним државама .

Елем сви знамо шта се говорило на другим тв суседних држава , верујте незамисливе ствари , постоје и видео снимци .

А и данас се много боље не говори о Србима на тим суседним тв , па то може имати и врло негативне ефекте о Српској тв уопште .

Ту сте верујте ми много погрешили ...

А ја се сећам свега верујте ми , и нисам једини .

Нема добог ако у томе неучествују сви који би требали .

Џаба у том случају све .

Кордунаш .

(ponedeljak, 23. maj 2011, 22:37) - Bosanac [neregistrovani]

Bravo RTS

Čestitam novom rukovodstvu RTS-a na hrabrosti i odlučnosti.Njih svakako treba podržati.Primjer RTS-a bi trebale da slijede svi javni emiteri u regionu.Treba okrenuti novu , pozitivnu stranu istorije.Pozdrav iz Sarajeva za sve ljude dobre volje.

(ponedeljak, 23. maj 2011, 22:34) - anonymous [neregistrovani]

Kome se vi izvinjavate ?

Ha ha, pa pogledajte televizije Hrvatske, Bosne i Kosova, pa ukapirajte koliko zla i lazi pricaju o Srbima i Srbiji.