Čitaj mi!

Konstrakta u Torinu brani boje Srbije – šta treba da znate o velikom finalu Pesme Evrovizije

Takmičari iz 25 zemalja večeras će u finalu "Pesme Evrovizije" u Torinu pokušati da dođu do trofeja za najbolju pesmu Evrope. Među njima je i predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta koja će pod rednim brojem 24 izvesti pesmu "In corpore sano". Direktan prenos od 21 čas na RTS 1, RTS Svetu, RTS Planeti i Radio Beogradu 1.

Ko se takmiči u finalu

Osim predstavnice Srbije, u finalu "Pesme Evrovizije" nastupaju takmičari iz Češke, Rumunije, Portugalije, Finske, Francsuke, Švajcarske, Norveške, Jermenije, Italije, Španije, Holandije, Ukrajine, Nemačke, Litvanije, Azerbejdžana, Belgije, Grčke, Islanda, Moldavije, Švedske, Australije, Velike Britanije, Poljske i Estonije.

Gde se takmičenje održava 

Italija je, zbog prošlogodišnje pobede, treći put domaćin Pesme Evrovizije. Za grad koji će ugostiti takmičare iz 40 zemalja izabran je Torino, prva prestonica ujedinjene Italije i glavni grad pokrajine Pijemont.

Finale se, kao i prethodne dve takmičarske večeri, održava u „Pala Olimpiko", dvorani koja je bila domaćin otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2006. godine, a od prošle godine se tu odigrava i završni turnir ATP mastersa u tenisu.

Ko su voditelji 

Italijanski javni servis RAI odlučio je da Pesmu Evrovizije u Torinu vode poznata italijanska pevačica Laura Pausini, voditelj Alesandro Katelan i svetski poznati pevač Mika.

Laura Pausini je jedan od najpoznatijih italijanskih izvođača u svetu. Osvojila je Zlatni globus, Gremi i četiri Latin gremi nagrade, a njena pesma Io si je bila nominovana za Oskara.

Alesandro Katelan je, kao voditelj, već 20 godina na medijskoj sceni Italije. Među najpoznatijim zabavnim programima koje je vodio izdvaja se italijanska verzija Iks faktora.

Libansko-britanski pevač Mika je, od svog hita Grace Kelly iz 2007. godine, uživao u karijeri koja nije bila ograničena ni umetnički ni geografski.

Kako se glasa 

Pobednika će odabrati članovi žirija i gledaoci iz svih 40 zemalja koje učestvuju na ovogodišnjem "Evrosongu", uključujući i one zemlje koje nisu uspele da se plasiraju u finale. 

Članovi žirija su glasali tokom sinoćne generalne probe, a gledaoci će večeras, nakon što sve pesme budu predstavljene, imati priliku da pošalju svoje glasove. 

Ni gledaoci ni članovi žirija nemaju pravo da glasaju za svoje predstavnike. 

Može li da se glasa iz Srbije 

U finalu glasaju sve zemlje učesnice ovogodišnjeg "Evrosonga", uključujući i Srbiju.

Gledaoci u Srbiji mogu da glasaju tako što će poslati SMS sa rednim brojem izvođača na broj koji će biti prikazan na ekranu, kada voditelji takmičenja budu dali znak da je glasanje počelo.

Za Konstraktu je moguće glasati iz inostranstva, a brojeve telefona na koje možete poslati svoj glas saznajte tokom prenosa kod emitera u zemlji u kojoj gledate takmičenje.

Gde može da se prati finale "Evrosonga"

Finale "Pesme Evrovizije" gledaoci u Srbiji će moći da prate na Prvom programu RTS-a od 21 čas. Za dijasporu, obezbeđen je prenos na programu RTS Svet. Komentator večerašnjeg televizijskog prenosa biće Duška Vučinić.

Prenos će moći da se sluša i na Prvom programu Radio Beograda. Slušaoce će kroz evrovizijski program voditi Katarina Epštajn i Nikoleta Dojčinović.

Za sve koji ne mogu da prate radijski i televizijski prenos, na Internet portalu RTS-a iz časa u čas mogu da čitaju tekstualni prenos finala uz komentare i kratke video-snimke.