"Rak je izlečiv" – RTS deset meseci bije bitku protiv kancera

Svake godine u Srbiji maligne bolesti odnesu više od 20.000 života. Kako bi se ta statistika promenila potrebno je raditi na preventivi, ići na redovne preglede i voditi zdrav život. RTS deset meseci bije bitku protiv kancera akcijom "Rak je izlečiv", a organizovani su i preventivni pregledi.

RTS je posvetio više od 650 minuta programa borbi protiv raka, a uz podršku Ministarstva zdravlja organizovao je i preventivne preglede.

Ispred zgrade RTS-a u martu je bio i pokretni mamograf, a javni servis je u aprilu učestvovao na Beogradskom maratonu i podsećao na značaj promena loših životnih navika i vođenja zdravog života. 

Više od dva miliona dinara prikupljeno je na aukciji slika i u akciji "Zaokruži račun", koju kompanija "Deleze" vodi u okviru ove kampanje sa RTS-om.

Dr Ana Jovićević iz Instituta za onkologiju i radiologiju podseća da se 40 odsto slučajeva raka može sprečiti, kao i da su redovni pregledi dragoceni, jer povećavaju uspešnost lečenja.

"Najbitniji je korak da svako od nas, svaki stanovnik Srbije, počne da razmišlja o svom zdravlju i da shvati da je sam odgovoran i da mnogo toga sam može da preduzme, a to je upravo ono gde nam je medijska kampanja dragocena, jedini je način da se prenesu prave poruke", kaže Jovićevićeva za RTS.

Zahvaljujući pokretnom mamografu koji je u martu bio ispred kuće RTS-a, pregledano je 1.600 žena.

"Dragoceno je što je mnogo više žena čulo i da će biti motivisane da se obrate svom izabranom lekaru i da vide koji su to pregledi koji su za njihove godine odgovarajući", kaže Jovićevićeva.

Ističe da su najvažniji preventiva, redovni pregledi i zdrav način života.

Akcija se sprovodi uz podršku Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova u kojima se leče oboleli od raka, udruženja pacijenata, farmaceutskih kompanija i društveno-odgovornih preduzeća.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво