RTS doprineo uspehu nacionalnog projekta Pokreni se za posao

Na prigodnoj svečanosti u beogradskom hotelu "Metropol" , dobitnici su potpisali ugovore o prijemu bespovratnih grantova, čime je uspešno završen nacionalni projekat podrške zapošljavanju i razvoju preduzetništva "Pokreni se za posao".

Donatorskim projektom "Pokreni se za posao" kompanija "Filip Moris", u saradnji sa nevladinom organizacijom "Eneka",  pomaže zapošljavanje i pokretanje malog porodičnog posla u Srbiji. Partner akcije je Nacionalna služba za zapošljavanje a medijski partner Radio- televizija Srbije.

Zahvaljujuću medijskoj kampanji na programima RTS-a, na konkurs je stiglo preko 3200 prijava iz cele Srbije. Takođe, na inicijativu Javnog medijskog servisa Srbije, broj dobitnika bespovratnih grantova je povećan za 10.

Od ukupno 110 dobitnika  čije su poslovne ideje ocenjene kao najperspektivnije, 56 njih će uz pomoć donacije u opremi ostvariti zaposlenje, započinjanjem sopstvenog biznisa. Od ukupnog broja, žene preduzetnice zastupljene su 37 odsto a  čak 85 odsto dobitnika ima do 35 godina.

Među nagrađenima su i keramičarka iz Pančeva Marija, koja svoj umetnički atelje vodi već šest godina, i arhitekta iz Dimitrovgrada Dejan, koji je tek osnovao firmu.

"To je počelo baš lepo da se širi. Sad se ukazala prilika. Počela sam da izvozim za Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru. Zapravo radim keramičke suvenire za njih i prosto mi je bila potrebna veća peć. To je osnovno sredstvo za izradu keramike. Mislim da će biti dobra stvar za mene, da proširim proizvodnju", objašnjava nagrađena Marija Stanojlović.

Većina kandidata mlađa je od 35 godina. Arhitekta Dejan Mitov kaže da je programom dobio donaciju u smislu opreme koju će koristiti za obradu drveta.

"Ono što meni i kolegama arhitektama znači jeste da u toku projekta ne koristimo samo kompjuter za crtanje, nego da možemo jedan na jedan da realizujemo u stvarnosti", kaže Dejan Mitov.

Polovina kandidata su početnici u poslu a druga polovina je sa dvogodišnjim iskustvom. Uslov je zapošljavanje novih radnika.

"Veoma mi je drago što smo ove godine uspeli da podržimo proizvodnju, odnosno zanatstvo i proizvodnju sa 52 odsto prijava. Nakon toga idu usluge sa 28 odsto, a 20 odsto ima poljoprivreda. Podržavamo sve delatnosti i one ideje koje imaju mogućnost za dalji razvoj", objašnjava menadžer programa Milivoje Jovanović.

Zahvaljujući programu "Pokreni se za posao", u poslednje tri godine zaposleno je više od 600 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара