Za školu bez nasilja

Fer plej turnir u malom fudbalu “Ujedinjeni za škole bez nasilja, Mali fudbal- velika škola“ na Adi Ciganliji u organizaciji UNICEF-a okupio je brojne poznate ličnosti, porodice predstavnika društveno odgovornih kompanija u Srbiji među kojima i decu i porodice zaposlenih u Radio-televiziji Srbije koje su se udružile sa ciljem da promovišu program „Škola bez nasilja“ usmerenog na prevenciju i smanjenje nasilja među mladima.

Prema istraživanju koje je UNICEF sproveo 2005. godine u 54 osnovne škole u Srbiji, dve trećine učenika osnovnih škola bar jednom u tri meseca iskusi neki od oblika nasilja, a 44 odsto pamti da je takva iskustva imalo tokom celog školovanja. Deca-žrtve u manje od pet odsto slučajeva traže zaštitu odraslih ili vršnjaka. Uglavnom se opredeljuju za pokušaj da izbegnu nasilnike ili za uzvraćanje istom merom.

Posle uključivanja škola u program, postignuti rezultati su ohrabrujući - povećana je osetljivost nastavnika, roditelja i učenika prema nasilju, deca se osećaju sigurnije, smanjen je broj teških oblika nasilja, povećana spremnost učenika da reaguju kad uoče nasilje i uvedeni su brojni programi prevencije.

Da podsetimo, UNICEF u saradnji sa nadležnim ministarstvima, Savetom za prava deteta Vlade Republike Srbije, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i lokalnom samoupravom već šest godina sprovodi u Srbiji program „Škola bez nasilja". U projekat je do sada uključeno 202.900 učenika i 14.400 nastavnika u 210 škola, u 65 mesta u Srbiji. Sve što je urađeno, finansirano je isključivo donacijama građana i privrednika Srbije. 

Pored podrške programu doniranjem sredstava za njegovu realizaciju u nekoliko škola, želja društveno odgovornih kompanija koje učestvuju na turniru jeste i da se podigne svest javnosti o važnosti ovog programa, kao i da se motivišu ostale kompanije iz privatnog sektora da se priključe i doprinesu programu.

Turniru su se dobrovoljno priključili Aleksandar Janković, selektor Mlade fudbalske reprezentacije Srbije, sportski novinari i TV voditelji Aleksandar Stojanović i Slavko Beleslin, kao i poznati glumci Ivan Jeftović i Boda Ninković, a JP „Ada Ciganlija" ustupilo je teren za turnir.