Peto izdanje manifestacije „Veslaj za svoju školu“

Revijalna manifestacija namenjena beogradskim maturantima, koju organizuje redakcija Beogradskog programa RTS-a, „Veslaj za svoju školu“, ovog aprila će biti održana peti put.

Već nakon prvog izdanja takmičenja, bilo je očigledno da se radi o ideji koja je u praksi potpuno uspela i ima potencijala da se nastavi i širi.

Dubravka Aleksić, urednica emisije "Beogradske hronika": "Dokazali smo da tinejdžeri vole da pripadaju timu, da predstavljaju svoju školu ali i da umeju viteški i da pobeđuju i da gube."

Inicijatorka ove akcije, koju realizuje čitava novinarska redakcija koja svakodnevno priprema emisije "Jutarnji program" i "Beogradsku hroniku", poverava da je ideju dobila gledajući trku "Oksford" - "Kembridž". Naravno, prilagodila je našim uslovima, okolnostima i mogućnostima:

"Ovo je revijalna manifestacija kojom se obeležava kraj školovanja maturanata-gimnazijalaca. Cilj je lepo druženje vršnjaka, afirmacija timskog duha i drugarske saradnje, kvalitetna zabava mladih kroz sportsku aktivnost i fer plej. Želeli smo da "Veslaj za svoju školu" bude događaj koji će svima koji su angažovani, uz neizostavno matursko veče i ekskurzije - ostati u najlepšem sećanju. Hteli smo da na što lepši način doprinesemo da maturanti, u svom "prtljagu za život u svetu odraslih" - ponesu još neke lepe uspomene, koje će da ih raduju ili ohrabruju dalje, kroz život..."

„Veslaj za svoju školu" je revijalna veslačka trka, u kojoj timove čine i momci i devojke (po mogućstvu oni koji nisu aktivni sportisti). Takmičari veslaju u galijama, čamcima koji su namenjeni početnicima u veslačkom sportu.

U prethodne četiri godine takmičenja, učestvovalo je oko 400 beogradskih maturanata. Toliko ih je bilo samo u čamcima - mnogo više bilo ih je u publici, u svojstvu navijača.

I ove godine nastupiće 12-očlani timovi iz više od 20 gimnazija, uz jedan tim maturanata neke od srednjih škola iz Beograda (odabir se vrši po azbučnom redu). Timove sastavljaju škole i zato u nekim ekipama ima manje ili više devojaka, neki imaju i iskusne veslače u ekipama a neki se opredeljuju i za decu koja prvi put sedaju u čamac. Za bezbednost svih učesnika brinu se treneri Veslačkog kluba "Crvena Zvezda" koji održavaju i pripremne treninge sa učesnicima.

Svake godine uvodi se i neka inovacija. Od pre dve godine, u čamcima je uz učenike i po jedan profesor. I to nisu uvek njihovi profesori fizičkog već ima i profesora nemačkog, biologije, fizike.. Inovacija za ovu godinu, odnosi se na finalnu trku: u čamcima će, među članovima tri ekipe, veslati i poznate ličnosti.

Dubravka Aleksić: "Jedan od brojnih dokaza da je naša ideja uspela i da je opšteprihvaćena je i čast, koja je ukazana našem maturantskom timu: Na otvaranju Evropskog prvenstva u veslanju 2014. godine, odveslali su revijalnu trku! Izazvali su veliku pažnju domaće i strane javnosti i medija, naravno. Akcija "Veslaj za svoju školu" afirmiše beogradske reke ali i veslački sport, koji ima dugu i lepu tradiciju u našem gradu. Akciju podržavaju Ministarstvo prosvete i Grad Beograd."

Na prvoj manifestaciji "Veslaj za svoju školu" trijumfovala je ekipa Osme beogradske gimnazije, zatim je dve godine za redom pobeđivao tim Trinaeste gimnazije. Prošle godine su predstavnici Matematičke gimnazije pokazali da đaci ove škole nisu najbolji samo na takmičenjima u znanju.

Pobednički tim ovogodišnje akcije biće poznat 21. aprila-  gledaoci RTS-a pratiće finale uživo, u emisiji "Beogradska hronika".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво