Aparate za neonatalni skrining do kraja jula imaće sva porodilišta

Porodilištu Kliničko- bolničkog centra ''Dr Dragiša Mišović'' uručen je aparat za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorođenčadi. To je trideset deveti aparat koji je poklonjen porodilištima u Srbiji u okviru akcije Blic fondacije ''Srce za decu'' uz podršku RTS-a i uspešnu realizaciju Teletona. Aparate će dobiti svih 56 porodilišta u zemlji.

U Srbiji se svake godine rodi 65.000 dece, a više od 300 beba ima urođeno oštećenje sluha. Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti da dete ima problem sa sluhom. Ako se eventualno oštećenje sluha kod deteta ne otkrije u prvim mesecima života i ako rehebilitacija ne počne već od šestog meseca, to dete neće moći pravilno da razvije govor i intelekt.

Cilj akcije "Srce za decu" je da se za svih 56 porodilišta u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba i da neonatalni skrining bude obavezan.

Načelniku neonatologije KBC "Dr Dragiša Mišović", dr Slobodanu Kostiću, ovaj aparat je danas uručio Diego Velini, menadžer za razvoj poslovanja i korporativne poslove u kompaniji FCA Srbija a događaju su prisustvovali i Duška Vučinić, rukovodilac korporativnih komunikacija RTS- a i Velimir Perović, urednik akcije „Srce za decu" Blic fondacije.

Dr Slobodan Kostić, načelnik neonatologije KBC "Dr Dragiša Mišović": „Mi o ovome maštamo poslednjih petnaest godina i konačno smo dočekali da i naša klinika dobije jedan ovakav aparat. Ova klinika ima negde oko 2.200 porođaja i očekujemo da ćemo makar troje na hiljadu dece, odnosno šestoro dece godišnje ćemo ovim aparatom uspeti da spasemo. Skrining metodom već u drugom danu od rođenja možemo prepoznati eventualno oštećenje sluha kod novorođenčeta, te pravovremeno reagovati kako bi ta deca imala pravilan razvoj i srećno detinjstvo. Zahvaljujemo se svima koji su podržali ovu humanitarnu akciju."

Diego Velini, menadžer za razvoj poslovanja i korporativne poslove u kompaniji FCA Srbija: "Zadovoljni smo što će naša donacija specijalnog aparata za skrining sluha kod novorođenčadi porodilištu KBC "Dr Dragiša Mišović" moći da pomogne roditeljima, da od sada računaju da će u ovoj ustanovi moći da izvrše proveru sluha svojih beba. Humanitarna akcija „Srce za decu", samo je jedna u nizu kojoj se odazvala naša kompanija. I ubuduće ćemo biti uvek tu da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija."

Velimir Perović, urednik nacionalne humanitarne akcije „Srce za decu" Blic fondacije : „Po ko zna koji put se pokazalo da je Srbija zemlja humanih ljudi koji su prepoznali značaj i ove akcije i pomogli nam da rešimo jedan veliki nedostatak u zdravstvu koji se tiče zdravlja dece. Naša želja je da aparati za neonatalni skrining sluha donose samo radosne vesti i da majke sa bebama spokojne napuštaju porodilišta."

Duška Vučinić, rukovodilac korporativnih komunikacija RTS: „Prva rečenica kada smo započeli saradnju sa „Blic fondacijom" na ovoj humanitarnoj akciji bila je: „Uspećemo" jer sam u to bila sigurna zbog izuzetnih rezultata koje je RTS ostvarivao tokom naših prethodnih humanitarnih i sličnih društveno- odgovornih akcija. Uvek kada se radi o plemenitim inicijativama, za opšte društveno dobro- podrška ne može izostati. I uspeli smo- i u ovoj našoj zajedničkoj medijskoj kampanji, gde je fokus bio na preventivi a uspeli smo i u nacionalnoj humanitarnoj akciji, prikupljena su sredstava za kupovinu aparata za neonatalni skrining sluha za sva porodilišta Srbije. Radost je još veća jer smo svi zajedno ponovo dokazali da smo, kao pojedinci i kao društvo, spremni da mislimo i brinemo i o drugima, a ne samo o sopstvenom i životu bližnjih."

„Blic fondacija" je nacionalnu humanitarnu akciju „Srce za decu" posvećenu nabavci aparata za neonatalni skrining započela u martu ove godine. Zahvaljujući zajedničkom trudu svih koji su u realizaciju akcije uključeni- brojnim donatorima kao i višemesečnoj medijskoj podršci RTS-a (koji je deveti Teleton posvetio ovoj akciji), već u avgustu ćemo moći da konstatujemo da sva porodilišta u Srbiji, ukupno 56 institucija ovog tipa- imaju aparate za neonatalni skrining.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво