"RTS sans" – pobednički font konkursa RTS-a

Radio-televizija Srbije donela je odluku o najuspešnijem idejnom rešenju ćiriličkog sanserifnog fonta, koji će se koristiti u proizvodnji programa RTS-a i u okviru izrade dokumenata.

Od autorskih radova koji su pristigli na javni konkurs RTS-a za ćirilički font, trideset dva su u potpunosti ispunjavala sve zadate uslove konkursa. Idejna rešenja poslali su autori iz Srbije i iz inostranstva.

Stručna komisija RTS-ovog konkursa za ćirilički font donela je odluku da je najbolje ponuđeno rešenje "RTS sans", autora Nikole i Zorana Kostića iz Beograda.

To autorsko delo biće usvojeno kao zvanični ćirilički način ispisivanja u okviru izrade dokumenata i u proizvodnji programa Javnog medijskog servisa Srbije.

Honorar za najuspešnije kreativno rešenje ćiriličkog fonta iznosi 400.000 dinara, a pobednici konkursa čiji je rad odabran, preneće autorskim ugovorom na RTS sva prava na korišćenje njihovog dela, u skladu sa ugovornim odredbama koje RTS primenjuje u ugovorima sa nosiocima autorskih prava.

Članovi komisije RTS-ovog konkursa za ćirilički font:

– Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a;
– Duška Vučinić, šef Službe za odnose sa javnošću i korporativni imidž JMU RTS;
– Zlatan Begović, rukovodilac Službe za razvoj i plasman novih tehnologija RTS-a i stručni konsultanti;
– Slavimir Stojanović, kreativni direktor "Slavimir Futro dizajna".

Na konkursu za ćirilički font RTS-a, mogli su da učestvuju svi punoletni autori, a idejno rešenje moralo je da sadrži i uobičajenu, iskošenu (italik) i podebljanu (bold) varijantu.

Imajući u vidu kreativnost i primenljivost radova pristiglih na konkurs, komisija je odlučila da istakne kvalitete još dva idejna rešenja, dodeljivanjem drugog i trećeg mesta: font "TV sans", autor Olivera Stojadinović iz Beograda (drugo mesto) a "Palilula sans", autor Miroslav Tanasijević iz Beograda (treće mesto).

broj komentara 0 pošalji komentar