Bolest sa stotinu lica - multipla skleroza

Od multipla skleroze u svetu boluje oko dva miliona ljudi. U Srbiji, kako se procenjuje tu bolest ima oko 8 hiljada ljudi. Šta je tačno uzrokuje ne zna se.

Multipla skleroza je neizlečiva a oboleli i njihove porodice suočavaju se sa brojnim problemima. Nazivaju je i "bolest sa stotinu lica".

Najčešće obolevaju mladi u najproduktivinijem životnom dobu. Zbog stalnih pogoršanja i komplikacija, oboleli su prinuđeni da napuste posao, školu. Život im se, kažu, iz korena menja.

Mirko Nenadić: "Čovek je nekada pešačio, pređe po pet kilometara, a dođe u situaciju da ne može kilometar peške da prođe bez kola i pomoći a da ne pominjem odlazak na more."

Ristić Jovanka : "Dosta mi je promenilo život, prvo mlada sam obolela, drugo malu decu sam imala. Plus, morala sam da se borim, prvo zbog sebe i decu da izvučem da završe školu".

Najviše ih pogađa to što društvo, ne obraća dovoljno pažnje na njihove probleme.

Procedure za ostvarivanje nekih prava su suviše komlikovane, kažu, i za zdravog čoveka, a ne za njih koji bez pomoći ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe.

Jedini oslonac im je porodica.

Milovan Vasić : "Tražiš prevoz- kažu nema, s kolima dok je dovedem ovde, iz kreveta u kolica i iz kolica u kola....To su veliki problemi a ni odakle pomoći nema."

"Ta vrsta oboljenja stvara problem i za njihove čitave porodice, pa ako bolesnik nema odanog člana u porodici koji bi mu pomogao, on je bukvalno- propao.", kaže Slavoljub Marković.

Jedan od problema je i nedostatak adekvatnog prostora-namenskog objekta gde bi najteže oboleli mogli da dolaze na terapijske vežbe i da borave tokom dana.

Udruženje obolelih u Beogradu, koje ima oko hiljadu članova, pokrenulo je akciju za otvaranje dnevnog boravka za obolele od multiple skleroze.

Apeluju na nadležne i sve ljude dobre volje da pomognu jer ova bolest može da se dogodi bilo kome.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 16. apr 2014, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

problem m.s

Tacno je da nam je potrebnija tudja nega i pomoc,kao i lekovi koji su nam potrebni,jer nismo svi iz Beograda.Svuda se pominje higijensko dijetetski rezim, to mora da se plati,ali od penzije to je nemoguce.Ja sam imala tudju negu i pomoc dve godine pa su mi ukinuli i vec tri godine je ne primam,a moje stanje je mnogo losije nego pre.Mislim da nisam jedina.

(sreda, 09. apr 2014, 22:00) - anonymous [neregistrovani]

sve je laz

ovde pricaju o nekim problemima a niko ne spominje da lekove drazva ne daje to je najveci problem ,, sa lekovima bi bilo mnogo lakse

(sreda, 09. apr 2014, 20:12) - anonymous [neregistrovani]

pomoc

Najveca pomoc drzave bi bila da nam odobri novcanu nadoknadu za tudju negu,nasa bolest je nepredvidiva,a to bi nam bilo od velike pomoci