Da život ima smisao

Zahvaljujući dnevnim boravcima, deca sa smetnjama u razvoju stiču razne veštine i znanja i njihov život dobija novi smisao.

U Srbiji ustanovama za smeštaj dece sa smetnjama u razvoju još uvek živi više od hiljadu mališana i, kako kažu stručnjaci, uvek će biti dece kojima će taj vid zaštite biti potreban.

Da taj broj dece ne bude veći, potrebno je razvijati usluge podrške roditeljima u okruženju u kojem žive.

Cilj kampanje koju, zajedno sa UNICEF-om i Ministarstvom rada, a uz finansijsku pomoć italijanske Vlade, vodi RTS, jeste razbijanje predrasuda i strahova i uključivanje dece sa smetnjama u društvo.

Kada su deca sa smetnjama u razvoju isključivo usmerena na ukućane, usamljenost im je čest saputnik. Zahvaljujući dnevnim boravcima, u kojima upoznaju nove drugove, stiču razne veštine i znanja, i njihov život dobija novi smisao.

Anka Jović kaže da je šteta što ovako društvo nije postojalo pre pet ili šest godina. "Ja bih sigurno našla posao i mogla bi ostaviti dete kako bi obezbedila egzistenciju za porodicu", navela je Jovićeva.

Živana Filipović ističe da je njena devojčica već navikla sa društvom i da kod kuće ne voli da ostaje.    

Rad ovakvih boravaka finansira se iz donacija, novca koji izdvajaju roditelji i para iz opštinskih budžeta. U nerazvijenim opštinama, često se dovodi u pitanje njihov opstanak.

Snežana Milojković, direktorka Centra za socijalni rad Leskovac kaže da je najveći problem nedostatak sredstava.

"Novi zakon o socijalnoj zaštiti je odlučio i definisao da će stanovanje uz podršku i usluga koje omogućavaju izlazak dece iz ustanova, biti finansiran iz republičkog budžeta", rekla je Suzana Paunović iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Razvoj usluga socijalne zaštite neophodan je da deca sa smetnjama u razvoju ne bi, zbog izostanka podrške, morala da budu smeštana u institucije sistema.

broj komentara 0 pošalji komentar