Transplantacija kao spas

Prethodnih dana na VMA, Kliničkom centru i Dečjoj klinici u Tiršovoj urađeno je šest transplantacija, čime je spaseno šest života. Pošto raste broj kadaveričnih transplantacija, najavljuju se i novi programi, pripremajući se za presađivanje pankreasa, debelog creva, ali i srca.

U Srbiji je u prethodnih sedam dana spaseno šest života. Na Vojnomedicinskoj akademiji urađene su dve transplantacije jetre, u Kliničkom centru presađena su tri bubrega, a jedan bubreg je dobio pacijent Dečje klinike u Tiršovoj.

Urađene su i tri transplantacije rožnjače, a tkiva su, o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, uvezena iz Italije.

Hasim Camović iz Niša oboleo je od ciroze jetre zbog autoimune bolesti. Sedam dana posle transplantacije pod budnim je okom lekara i sestara, i oporavlja se.

"Jetru sam čekao dve godine, jednom sam bio u maju pozvan, s obzirom na to da je došla gospođa koja je bila u kritičnijem stanju, njoj su jetru dali, ja sam ostao za kasnije na čekanju. Sada su me pozvali, malo sam bio iznenađen. Super se osećam, mislim da će oporavak ići dobro", kaže Hasim Camović iz Niša.

I kod 44-orogodišnjeg S.D. zaposlenog u rudnicima Kolubare, koji je novu jetru dobio u noći između četvrtka i petka, postoperativni tok je zadovoljavajući, kažu lekari. To je dvanaesta transplantacija jetre na VMA. Samo u ovoj godini urađeno ih je pet.

"U toku prve polovine godine imamo značajan napredak u dobijanju, pristanku rodbine za uzimanje organa od preminule osobe, odnosno osobe kod koje je dijagnostikovana moždana smrt, tako da je praktično u ovih sedam meseci urađeno više transplantacija nego prethodnih pet godina", navodi Darko Mirković, šef Transplantacionog tima VMA.

"Pokazali smo da je naš narod vrlo human, da i mi možemo imati broj donora koji je potpuno komparabilan sa mnogim evropskim zemljama", navodi dr Mirjana Laušević, koordinator za transplantaciju KCS-a.

"Celokupna procedura zahteva brzo reagovanje i stručnog tima, a ujedno pacijenti koji su na listi čekanja moraju biti podređeni tom trenutku, koji je neplaniran, iznenadan, i već za nekoliko časova on mora doći u ustanovu koja ga pozove i gde se treba pristupiti transplantaciji organa",  ističe Darko Mirković.

Pošto u Srbiji raste broj kadaveričnih transplantacija, iz Kliničkog centra Srbije i sa VMA najavljuju i nove programe, intenzivno se pripremaju za presađivanje pankreasa, debelog creva, ali i srca.

"I ko može, ko ima zdrave organe, oni i tako tako, idu što kažu, pa bi trebalo da se podare onima kojima su neophodni", kaže pacijent Hasim Camović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара