Po zdravo srce u Tursku

U bolnici u Istanbulu 11 pacijenata iz Srbije operisalo srce. Svi pacijenti zadovoljni, iduće nedelje vraćaju se kući. Sledeća grupa srčanih bolesnika o trošku Zavoda ide u Tursku na operaciju 7. avgusta.

U privatnoj bolnici Maslak u Istanbulu u prethodna tri dana operisano je 11 pacijenata, koji su o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije tamo poslati na ugradnju bajpasa ili zamenu srčanog zalistka.

Pacijenti su bili u teškom zdravstvenom stanju, ali je operacija prošla bez komplikacija i naredne nedelje vraćaju se u Srbiju.

O trošku Zavoda u Turskoj su do sada operisana 34 građanina iz Srbije, a sledeća grupa ide 7. avgusta. U Srbiji, ugradnju bajpasa ili srčanog zalistka čeka oko 3.400 ljudi.

"Čekao sam godinu dana, i odlučio sam ovde da dođem, a ne bih više čekao", kaže Bogdan Ljubičić sa Uba.

"Prezadovoljna sam, kao da smo svi zajedno rođeni ovde, sestre nasmejane, našale se, i doktori sami dođu, a imamo i prevodioca. Nemam zamerke. Ne liči ovo na bolnicu, nedostaje samo bazen, i zdravo srce", kroz smeh kaže Ruža Đukić-Denisov iz Bora.

U bolnici objašnjavaju da sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje imaju potpisan ugovor koji ih obavezuje da se o našim građanima staraju od sletanja na istanbulski aerodrom, pa do povratka za Srbiju.

"Prvo im pokažemo bolnicu, objasnimo kako rade aparati, od klimatizacije, podešavanja kreveta, upotrebe telefona. Dobiju priručnike, kako se treba pripremati za operaciju, koje će sve kontrole imati svaka dva sata i kako će medicinsko osoblje sa njima kontaktirati, kaže Severdžin Eralp, iz Odeljenje za međunarodne odnose u bolnici Maslak.

Načelnik kardiohirurgije, koji je za 24 godine uradio oko 20 000 operacija, i koji je operisao i većinu naših pacijenata, kaže da je prošle godine turistički obilazio Srbiju, ali ne i naše bolnice. Ali poznaje srpske kolege i, kaže, ceni našu kardiohirurgiju.

"Kada se pacijenti vrate u Srbiju, moraju biti na kućnom oporavku. Saveti za njih su da redovno piju lekove, posebno one protiv zgrušavanja krvi, da ne preteruju u ishrani, da redovno idu na kontrole i da više hodaju. Nešto slično preporučujem i zdravim osobama, da se ne bi razboleli", kaže glavni kardiohirurg bolnice Džem Alhan.

Masloak je jedna od 17 bolnica zdravstvene grupe Adžibadem, u kojoj se leče pacijenti iz 44 zemlje. Bolnica ima najsavremenije medicinske aparate, vrhunske stručnjake, i liči više na hotel nego na zdravstvenu ustanovu.

Ipak, samo osamdesetak naših građana odlučilo se, da se u najkraćem roku, operiše u Turskoj.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 30. jul 2010, 10:40) - anonymous [neregistrovani]

Svaka vam cas

Braco Turci puno vam hvala na ovakvim uspesnim operacijama . Pacijentima zelim brz oporavak .

(petak, 30. jul 2010, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

Dugorocno

Drago mi je zbog ljudi. Srecno.

Nije mi jasno da li nama nedostaje lekara i cega. Mozda je ovo bolje kratkorocno, ali dugorocno nisam siguran. Ova zemlja ako misli da nesto uradi mora da razvija svoje.