Doniranje organa - odraz zdravog društva

Transplantacija u Srbiji postaje sve pristupačnija metoda lečenja. Nažalost, povećava se i broj onih kojima je presađivanje organa jedini lek, ali bez donora, nema ni pomoći.

Od početka godine, u Srbiji je urađeno više nego ikada kadaveričnih transplantacija. U Helsinškoj deklaraciji piše da je upravo broj tih transplantacija, kada se organi uzimaju od osobe koja je moždano mrtva, merilo razvijenosti jednog društva.

Zahvaljujući stručnom i organizacionom napretku, transplantacija i u Srbiji postaje sve pristupačnija metoda lečenja.

Nažalost, povećava se i broj onih kojima je presađivanje organa jedini lek. Ali bez donora, nema ni transplantacije. Zbog toga je čast upoznati one koji su, u najtežem trenutku, odlučili da pomognu nepoznatim ljudima.

"Istog momenta kada nas je gospođa pitala, i ja i moje ćerke smo rekli da može. To je bila jednoglasna odluka, bez konsultacija. Znamo da doniranjem spasavamo nečiji život, a da povratimo život moje supruge ne možemo", rekao je Milosav, suprug donora organa.

Ana, ćerka donora organa, kaže da nikakvu dilemu nije imala kada ju je doktorka pitala da li želi to da uradi.

"U sebi sam znala da činim dobro delo i da, ako već njemu nije bilo pomoći, mogu bar da produžim nečiji život", rekla je Ana.

Zakon predviđa da porodica mora da odobri darivanje organa u slučaju smrti.

Od početka godine, koordinatorka za transplantaciju KCS, doktorka Mirjana Laušević, razgovrala je sa 40 porodica potencijalnih donora.

Njih 18 bilo je saglasno, što je broj koji Srbiju približava zemljama u kojima se ozbiljno bave transplantacijom. Poređenja radi, prošle godine dobila je samo deset saglasnosti.

"Još uvek postoji problem sa neinformisanošću našeg naroda u vezi sa dijagnozom moždane smrti i to je jedan od ključnih problema", rekla je doktorka Laušević.

Doktorka je navela da su, takođe, faktori koji značajno utiču na njihovu odluku i stepen zadovoljsta zdravstvenim sistemom uopšte, posebno zdravstvenim uslugama, i odnosom sa zdravstvenim osobljem tokom prethodnih dana hospitalizacije preminulog člana porodice.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. jul 2010, 14:11) - Marko Teodorović [neregistrovani]

DonorHeroj

Više informacija možete nađi na sajtu DonorHeroj ili kanal DonorHeroj na YouTube, Facebook, Twitter ili MySpace.

Kako do donorske kartice?

VMA u Beogradu
011/367-07-84 (od 8h do 20h)

KCV u Novom Sadu
021/520-141 (od 8h do 14h)

Klinički centar u Nišu
018/4530-856 (od 8h do 14h)

(ponedeljak, 12. jul 2010, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

donori organa

Svako ko zeli da uzme donorsku karticu, to moze da uradi na 3 mesta u Srbiji, na VMA u Centru za transplantaciju, u Nisu u Klinickom centru, ili u Novom Sadu-u KCV, Centar za transplantaciju, ili da istu naruci telefonom.
Telefoni tih ustanova su, u Beogradu 011 367 07 84, i Donorskom centru u Novom Sadu 021 520 141, broj u Nisu je promenjen, tako da je najbolje zvati Klinicki centar Nis, pa ce vas oni dalje uputiti.
Sve informacije mogu se dobiti i na besplatan broj telefona 0800-111-800.
O zelji da budete donor organa treba da obavestite i porodicu i prijatelje, jer bez obzira na karticu, Zakon predvidja da se u slucaju mozdane smrti-kada su izgubljene sve mozdane funkcije, i kada pacijentu nema spasa, porodica pita za saglasnost.
Sve rubrike emitovane u nedeljnom Drugom dnevniku o transplantaciji mozete pogledati na www.youtube.com, a neke i na sajtu RTS/Akcije i kampanje!!!!!!
U potpisu-vlasnica donorske kartice!!!!

(ponedeljak, 12. jul 2010, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Gde su informacije?

Mene je najviše od svega iziritiralo to što sam hteo da postanem donator organa a nisam mogao nigde da nađem informacije o tome. Sajt ministarstva zdravlja nema nikakve informacije, ili makar ja nisam uspeo da ih pronađem, što je za mene zaprepašćujuće.

(ponedeljak, 12. jul 2010, 08:50) - anonymous [neregistrovani]

donacija organa

Ja se slazem, i ja sam organ-davalac(donor), treba se pruziti drugome spas i sansa za ozdravljenje.
Medjutim, zelim da apelujem da ljudi koji najvise pricaju o tome treba da i sami postanu davaoci organja.