Zaveštanje organa radi očuvanja života

Crkve i verske zajednice u Srbiji podržale zaveštanje organa radi očuvanja ljudskih života, ocenivši da je to izraz najveće ljubavi i brige prema bližnjem.

Crkve i tradicionalne verske zajednice u Srbiji podržavaju zaveštanja organa isključivo radi očuvanja ljudskih života, istaknuto je na skupu "Uloga crkava i verskih zajednica u nacionalnom programu za transplantaciju".

"Podržavamo ideju stvaranja nacionalnog programa zaveštanja organa isključivo u svrhu očuvanja ljudskih života, isključujući mogućnost da se organi koriste za medicinske ekspertimente, ili u nastavne svrhe za studente medicine", navedeno je u zajedničkoj izjavi verskih zvaničnika.

U debati, koju su organizovali Društvo srpsko-jevrejskog prijateljstva, Jevrejska opština Beograd i Centar za demokratiju, učestvovali su i predstavnici SPC, Katoličke crkve i Islamske zajednice Srbije.

"Judaizam, hrišćanstvo i islam smatraju život beskrajnom vrednošću i religijska obaveza je lečiti oboleleg, izlečiti bolest i produžiti život", navedeno je u zajedničkoj izjavi.

"Specifičan slučaj opšte obaveze ispoljavanja ljubavi i brige za bližnjeg odnosi se ne samo na situacije kada je ugrožen život, ili deo tela, ili kada treba povratiti narušeno zdravlje, nego takođe i na lakše situacije kada treba ublažavati bol i unaprediti opšte zdravstveno stanje", istaknuto je u izjavi.

Generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice Srbije Eldin Ašćerić je naveo da je generalni stav te zajednice da je zaveštanje organa dozvoljeno, ističući da ono mora biti dobrovoljno i da "ne sme biti predmet trgovine".

Predstavnik Katoličke crkve Vladislav Varga je izrazio zadovoljstvo zbog zajedničkog stava učesnika skupa o zaveštanju organa, dodajući da je to "nešto najlepše što možemo uraditi'' da bi pomogli ljudima.

Episkop jegarski Porfirije smatra da je zaveštanja organa jedan od načina pomoći bližnjima.

broj komentara 0 pošalji komentar