Predsednik Tadić zaveštao organe

Potpisavši izjavu o zaveštanju, predsednik Boris Tadić postao dobrovoljni davalac organa. Tadić pozvao građane da se uključe u tu civilizacijski vrednu akciju solidarnosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić postao je danas dobrovoljni davalac organa potpisavanjem izjave o zaveštanju organa na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Na taj način, Tadić se uključio u nacionalnu kampanju čiji je cilj da razbije predrasude i poveća svest o važnosti doniranja organa.

"Neke zemlje u regionu su kudikamo bolje plasirane, za neke su nam potrebne godine da ih dostignemo. Pozivam građane Srbije, baš kao što je i moj prijatelj Huan Karlos pozvao građane Španije, da zaveštaju organe, kako bismo i na taj način pokazali našu humanost i visok civilizacijski nivo", rekao je predsednik Tadić.

Zbog nedostatka organa, u Srbiji se uglavnom rade tzv. living operacije, kada organ donira živi pacijent.

Kadaveričnih operacija, kada se uzima organ osobe kod koje je nastupila moždana smrt, veoma je malo.

"Nažalost, tim ljudima se ne može pomoći, imamo veliki problem da objasnimo rodbini da organi takvog bolesnika mogu da spasu više ljudi", rekao je doktor VMA Milorad Rabrenović.

Onima kojima to nije trebalo objašnjavati jesu Vidovići iz Kozarske Dubice. Donirali su organe svoga sina i tako spasili pet života.

Veći broj donora znači da onaj koji čeka novi organ ima veće izglede da što pre započne novi život. Jednom od osnivača "Epla" Stivu Džobsu, čoveku koji je zaslužan za uređaje poput ajpoda, presađena je jetra.

"Pre pet meseci presađena mi je jetra jednog 20-godišnjaka koji je stradao u saobraćajnoj nesreći, a koji je bio toliko velikodušan da zavešta organe. Ja sada ovde ne bih bio da nije bilo tog velikog humanog čina. Nadam se da ćemo svi biti velikodušni i postati donori organa", rekao je Džobs.

Oni koji su još u dilemi, treba da znaju da doniranje organa Crkva smatra jednom od najuzvišenijih donacija.

Uključivanje Srbije u organizaciju Eurotransplant, koja posreduje i koordinira razmenom organa među zemljama, trebalo bi značajno da nas popne na lestvici humanosti.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара