Doajen sportskog novinarstva: Predrag Knežević Kneža

Predrag Knežević Kneža, dugogodišnji sportski novinar Radio Beograda, preminuo je 7. avgusta 2008. godine, u Beogradu.

Rođen je 19. avgusta 1922. godine, u Kruševcu. Ovaj doajen sportskog novinarstva bio je inicijator, autor urednik i voditelj sportskih emisija Radio Beograda "Vreme sporta i razonode" i "Sportski žurnal" i realizator prvog telefonskog međunarodnog "radio-mosta" u Radio Beogradu.

Knežević je bio višestruki šampion države u sportskom automobilizmu, hokejaš beogradskog "Partizana", a kasnije je postao prvi međunarodni hokejaški sudija u jugoistočnoj Evropi. Objavio je više od 1.000 priloga o bezbednosti saobraćaja, a izdao je, sa saradnicima, i školski priručnik "Deca u saobraćaju", napisao je i nekoliko knjiga - veoma je bila zapažena "Kako voziti jeftino-kako štedeti gorivo", automobilsku čitanku i "Fićin bukvar".

Dobitnik je velikog broja nagrada - na Internacionalnom festivalu evropskih radio-stanica u Monte Karlu (1974), četvorostruki pobednik Svetskog radio-tv takmičenja "Premio ondas international" u Barseloni (1974, 1975, 1977 i 1978). Predrag Knežević dobitnik je i više nagrada Saveza i Udruženja novinara Jugoslavije i Srbije, strukovnih priznanja i trofeja sportskih i društvenih organizacija, Majske nagrade Srbije, Oktobarske nagrade Beograda.

Jedan segment emisije "Nevidljivi ljudi", Drugog programa Radio Beograda, autor Ranko Stojilović, posvetio je sećanjima Predraga Kneževića Kneže o nekadašnjem funkcionisanju programa Radio Beograda (od 26. do 39. minuta, na linku).

div id="adoceanrsvdcfhklggd">