Televizijski pionir: Novak Novak

Novak Novaković, poznatiji kao Novak Novak (3. februar 1928 - 6. april 1995.) humorista, pisac, novinar, jedan je od najpopularnijih i najplodnijih TV scenarista iz vremena druge Jugoslavije.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1948. godine, pišući za časopis „Rad", mada mu je prva humoreska objavljena u zagrebačkom listu „Kerempuh" godinu dana ranije. Ubrzo potom je prešao u redakciju već renomiranog „Ježa". Kao mlad novinar lično je sarađivao sa književnicima Stanislavom Vinaverom i Vladanom Stojanovićem Zorovaveljom. Novakovi prilozi i kasnije su objavljivani u svim značajnijim jugoslovenskim časopisima. Bio je član Udruženja novinara Jugoslavije.

Uzlet u karijeri Novaka Novaka predstavlja njegovo angažovanje u pionirskim koracima beogradske televizije. Nakon nekoliko godina provedenih u Radio Beogradu, gde je bio urednik reklamnih emisija i jutarnjeg programa, od 1957. godine nalazio se na mestu urednika Humorističkog programa Televizije Beograd, na kom će ostati do 1988. godine, kad je penzionisan.

Izuzetno plodan opus Novaka Novaka najpre se ostvarivao kroz saradnju sa rediteljem Radivojem Lolom Đukićem. Mnoge humorističke serije ovog tandema vladale su malim ekranima šezdesetih godina 20. veka, kao što su: "Servisna stanica", "Nema malih bogova", "Sreća u torbi", "Na tajnom kanalu", "Muzej voštanih figura", "Licem u naličje", "Crni sneg", "Ljudi i papagaji","Leđa Ivana Groznog", "Dežurna ulica".

Slabo zdravlje, izazvano srčanim problemima koji su ga već dugo mučili, uticalo je na njegovo povlačenje iz javnog života. Neumoran, bavio se pisanjem memoara koje je nazvao „Pozorište u srcu". Pred kraj života komunicirao je sa Srđanom Valjarevićem, savremenim književnikom i svojim daljim rođakom, prenoseći mu životna iskustva TV pisca.
Novak Novak preminuo je 6. aprila 1995. godine, u Beogradu.

U znak sećanja na Novaka Novaka, gledamo emisiju iz mini serijala „Zavodljiva televizija-Kreatori serija", koju je priredila Redakcija za kulturu i umetnost Kulturno-umetničkog programa RTS-a.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">