Čitaj mi!

Predstavljanje projekta "Hleb u Velikom ratu"

Predstavljanje fotografija i knjige "Hleb u Velikom ratu", Dimitrija Vujadinovića, u izdanju RTS, IK "Prometej" i IK "Tiski cvet".

Hleb je nesumnjivo jedno od najvećih civilizacijskih otkrića. Ne samo što je odlučivao o ishodima brojnih ratova, hleb je jedina hrana koja čoveka povezuje sa osnovnim principima života i sa onostranim svetom. O njemu su govorili Dostojevski „Ne postoji na svetu ništa tako pozitivno kao što je hleb" , Servantes „Svaka tuga je manja uz hleb", a manje se zna da kao što je u prohujalim vremenima postojao Put svile, tako je postojao i Put hleba, koji je polazio od Indije preko nekadašnjih sovjetskih zemalja...

Ko ima žita, topovi mu se najdalje čuju!

U knjizi "Hleb u Velikom ratu", autor Dimitrije Vujadinović, navodi rusku poslovicu koja kaže „da je hleb najveći saveznik, što ga može imati neka vojska". Bitke su se vodile na bojnom polju, ali rat mnogo šire. U najtežim egizstencijalnim uslovima kakav je rat, hleb prestavlja svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi. Bez hleba, rat se ne vodi...

Kroz izložbu dokumentarnih fotografija na 22 panoa, u RTS klubu, tokom predstavljanja reprezentativne knjige, u izdanju RTS-a, IK „Prometej" i IK „Tiski cvet", Vujadinović nam predstavlja ratne priče, svedočanstva vojnika, učesnika jednog od najtežih perioda čovečanstva početkom prošlog veka - Velikog rata. Cilj autora je ne samo da prikaže značaj hleba kao hrane, već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstava o simboličkim vrednostima i padovima ljudi i u najtežim egzistencijalnim uslovima kakav je rat. U tom smislu ova izložba ima antiratnu poruku koju šalje autor.

Dimitrije Vujadinović je istoričar kulture hleba iz Sremskih Karlovaca. Napisao je i objavio više od deset knjiga. Od toga više od polovine su o hlebu: „Hleb na 200 načina", „Deveti milenijumski cilj", „Hleb sa pivom", „Obredni i običajni hleb u Vojvodini", „Atlas muzeja hleba u Evropi", „Cipovka - hleb koji se smeje na Mesec", „Hleb u Velikom ratu", a u pripremi je i monografija „Istorija i kultura hleba".

Izložba fotografija „Hleb u Velikom ratu" u RTS Klubu, Hilandarska 2 (ulaz iz Svetogorske), traje od ponedeljka 26. do subote 31. oktobra 2020. godine.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">