Izdavaštvo - nekad i sad

Radi unapređenja rada i racionalnijeg poslovanja, krajem prošle godine RTS Izdavaštvo, Galerija RTS i Redakcija za istoriografiju RTS objedinjene su u organizacionu celinu pod nazivom BAŠTINA I KULTURNA PRODUKCIJA RTS, s idejom da se međusobno potpomažu i dopunjuju.

Pored dosadašnjih, RTS Izdavaštvo obavljaće i poslove vezane za akciju KNjIGA SOLIDARNOSTI, osnivanje i razvoj elektronske biblioteke, kao i organizovanje i publikovanje tematskih rasprava u formi javnih tribina, okruglih stolova i sl. (u saradnji sa profesionalnim udruženjima i organizacijama).

U Radio-televiziji Srbije izdavačka delatnost obavlja se duže od pola veka, najviše u Centru RTB za istraživanje javnog mnenja, programa i auditorijuma, ali i u Drugom, Trećem i Dramskom programu Radio Beograda, kao i u Redakciji za istoriografiju Televizije Beograd. Punu afirmaciju stekla je sedamdesetih godina, kada počinje da izlazi časopis „RTV teorija i praksa", sa istoimenom bibliotekom, a vrhunac ovog perioda predstavlja „Jezički priručnik RTB", objavljen 1991. godine.

Posle zastoja devedesetih godina, izdavačka delatnost se obnavlja 2002. godine, kada je objavljena knjiga „Pustolov" Vladimira Andrića (četiri izdanja), koja je proglašena za najbolju knjigu za decu i mlade - nagrade „Politikin zabavnik" i „Neven" - i uvrštena u školsku lektiru.

Narednih godina osmišljene su i profilisane brojne i raznovrsne edicije i biblioteke. Jedna od njih je nova serija biblioteke „RTV teorija i praksa" u kojoj su, između ostalih, objavljene knjige: „Ekran srpske muzike" Snežane Nikolajević (rasprodato), „Spotovi nostalgije" Zorice Jevremović (rasprodato), „Muzika kao primenjena umetnost" Vartkesa Baronijana, „Estetika radiofonske režije" Radoslava Lazića, „Estetika televizije", Tomislava Gavrića, „Između politike i tržišta - Popularna muzika na Radio Beogradu u SFRJ" Jelene Arnautović. „Evropsko medijsko pravo i zaštita nacionalnog interesa" Stevice Smederevca...

U međuvremenu, usvojen je Pravilnik o izdavačkoj delatnosti i imenovan je Izdavački odbor RTS-a, kako bi se još više podigao kvalitet izdanja, uz nastojanje da, kad god je to moguće, troškovi budu pokriveni prodajom.

Program izdavačke delatnosti prvenstveno je usmeren ka delima koja se bave radijom i televizijom sa medijskog, razvojnog i istorijskog stanovišta, a zatim i ka objavljivanju dela zanemarenih autora, kao i publikovanju neobjavljenih rukopisa naših značajnih pisaca.

U izdavačkoj delatnosti RTS-a posebnu pažnju zaslužuje edicija „RARA", u kojoj objavljujemo obnovljena, kritička izdanja dragocenih knjiga iz našeg kulturnog i naučnog nasleđa, kojih dugo nije bilo u našim knjižarama. Originalni tekstovi praćeni su kritičkim predgovorom, kako bi se jasnije, tačnije i pravednije vrednovalo publikovano delo i pisac.
Do sada su objavljene knjige: „Principi istorije" Božidara Kneževića (rasprodato), „Poljska privreda u narodnim poslovicama" Milana Z. Vlajinca, „Uspomene balkanskog diplomate" Čedomilja Mijatovića (rasprodato), „Narodna pedadogija u Srba" Jovana Miodragovića, „Srbija i Porta posle bombardanja Beograda" Jovana Ristića, „Dnevnik" Milana Đ. Miličevića, „Tajna informacija o snazi i stanju kineske države" Save Vladislavića (dva izdanja), „Slom i vaskrs Srbije" Koste Stojanovića i „Srpske škole" Radoslava M. Grujića. 

Koristeći bogatstvo naših aktuelnih programa i programskih arhiva, pojedine emisije iz dva (elektronska) medija prebacili smo u treći (štampani). Tako je nastalo nekoliko antologija radio i TV drame, ali i mnoštvo knjiga: „Ti, možda, misliš drugačije" Dragana Babića, „Dete je otac čoveka 1-5" Svetlane Nenadović, „Knjiga o džezu" Jadrana Erčića, „Gosti iz prošlosti" Simeona Kostova, „Glasovi neumrli" Dragomira Brajkovića, „Sve što (ne)kažem, pogrešno je" Nede Valčić-Lazović, „Godine gneva" Gorana Cvetkovića, „Sportski spomenar" Miroslava Nešića, „Beograd večiti grad" Aleksandra Diklića (šest izdanja)...

Nastojeći da našu prošlost sačuvamo od zaborava, objavili smo i više knjiga sećanja i promišljanja pojedinih RTV stvaralaca: „Nevidljivi saputnik" Miroslava Mitrovića, „Zum na čelo" Nenada Ristića, „Mali radio u velikom radiju" Petra Žebeljana, „A gde je tu muzika" Miloša Milosavljevića, „50+50" Dragutina Ganeta Milanovića, „Istorija radiofonije u tri epohe" Miroslava Jokića, „Otkrivanje zvuka" Milosava Mitrovića, „Bila sam svedok" Milice Stojković, odnosno monografije: „Siniša Pavić, s.r." Žarka Jokanovića, „Dečji hor Radio-televizije Srbije" Aleksandre Paladin, „Fotografija i televizija" Ljubinka Kožula...

broj komentara 0 pošalji komentar