Čitaj mi!

Hleb u Velikom ratu

Prve ratne, 1914. godine pšenica je u Nemačkoj dobro rodila; u Britaniji je žetva podbacila; Srbija, još neoporavljena od balkanskih ratova, imala je zaliha žita, svaki vojnik po dolasku u kasarnu dobijao je po dva hleba, taina

Monografska studija "Hleb u Velikomj" ratu Dimitrija Vujadinovića, uz više od 500 fotografija, pruža čitaocu novi vid posmatranja prilika u svetu od 1914. do 1918, vešto sublimirajući ekonomski uticaj, agrarne podatke i statistiku sa istorijskim činjenicama, stanjem u pekarskim jedinicama, vrstama hleba i životnim pričama pojedinaca sa svih zaraćenih strana. Na zanimljiv način Vijadinović uz obilje podataka o tome gde i kako je koja vojska pekla i dostavljala hleb predstavlja čitaocima značaj hleba i njegov uticaj na stanje na frontovima, moral vojnika i konačan ishod rata.

U američkoj vojsci su, saznajemo u knjizi, postojale dve vrste hleba - garnizonski i poseban za trupe u pokretu koji je bio kružnog oblika i sadržao je laneno ulje, a vojnici su ga nazivali "propalicom" (pank). Danas je veoma popularan hleb komisbrot - od raženog i pšeničnog brašna, kvasni, bez jake korice, izrazitog mirisa i visoke nutritivne vrednosti - a na početku Velikog rata svaki austrijski vojnik nosio je u torbici jedan takav hleb. Koliko je i kako bilo peći i dopremati hleb do prvih linija fronta svedoče podaci o velikom broju pekarskih jedinica u svim vojskama, pokretnim pekarama, ali i i 150.000 mula koje je francuska vojska koristila za dostavu hleba.

Edicija „Srbija 1914-1918" • F - 21×27 cm • S - 203 • tvrd povez • ćirilica • ISBN 978-86-6195-181-7

Saizdavač: IK Prometej

Više informacija:

Predgovor

Odlomak

O autoru

Sadržaj

Knjigu potražite u prodavnici PGP-a na Zelenom vencu, Jug Bogdanova 2, ili naručite na broj telefona: 011/655-27-35, odnosno putem mejla: prodajaknjiga@rts.rs.

 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">