Srbi i evropski kompozitori

Monografska studija sadrži leksikon od 228 evropskih kompozitora koji su u protekla dva veka stvarali insprisani srpskom muzikom i tradicijom, njihova dela i naslovne strane notnih izdanja. Među njima su i neka od najznačajniji imena umetničke muzike, poput Petra Iliča Čajkovskog, Franca Lista, Johanesa Bramsa, Nikolaja Rimskog - Korsakova...

Svoja dela evropski kompozitori posvećivali su članovima srpskih vladajućih dinastija, radili muziku na rodoljubive pesme najznačajnijih nacionalnih pesnika i izvodili ih u svetskim muzičkom cenntrima tog vremena.

Na sistematičan način knjiga čitaoca uvodi u svet muzike, otkriva kako je kompozicija za pesmu Kosovka devojka posvećena kraljici Nataliji, ko je komponovao Valcer i Marš u čast kraljice Dragi, te na koju je prvu srpsku pesmu muziku uradio Johanes Brams na čijem je premijernom izvođenju za klavirom sudelovao i sam autor i kako je mladi knez Milan Obrenović odbio jednog kompozitora da radi operu u njegovu čast.
Kompozicije evropskih kompozitora rađene su na stihove Laze Kostića, Jovana Jovanovića Zmaja, Petra Petrovića Njegoša, Đure Jakšića, Rista Milića, Milana Kujundžića Aberdara...

Biblioteka „Posebna izdanja", F - 27 x 20 cm, S - 272, broširano, ilustrovano, ćirilica, ISBN 978-86-6195-173-2

Saizdavač: Muzej Vojvodine Novi Sad

Odlomak

O autoru

Knjigu potražite u prodavnicama PGP-a: RTS Klub (Radio Beograd, ulaz iz Svetogorske) i na Zelenom vencu (Jug Bogdanova 2), ili naručite na broj telefona: 011/655-27-35, odnosno putem mejla: prodajaknjiga@rts.rs.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">