Čitaj mi!

Povodom 250 godina od rođenja Betovena u Galeriji RTS - Ljubiša Jovanović sa prijateljima

Obeležavanju 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena Radio Beograd 2 se priključio i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS, Betoven u galeriji. Na poslednjem, četvrtom koncertu nastupiće naš istaknuti flautista Ljubiša Jovanović sa svojim muzičkim prijateljima: violinistima Vladimirom Kohom i Vojinom Aleksićem, violistom Nemanjom Adamovićem i violončelistkinjom Sandrom Belić.

Pored Serenade op. 25 u De-duru za flautu, violinu i violu, u originalu pisane za ovakav sastav, na programu će biti poznate Betovenove kompozicije transkribovane za flautu u različitim kamernim kombinacijama: Duo br. 3 u Be-duru WoO 27/3 za flautu i violončelo i Romansa br. 2 op.50 u Ef-duru za flautu i gudački kvartet.

Direktan prenos koncerta možete pratiti na talasima Radio Beograda 2 i na platformi RTS Planeta u utorak, 29. decembra u 19 časova.

Ljubiša Jovanović je flautu diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Azanjca, a usavršavao se u klasi profesora Kristijana Lardea u Parizu gde je dobio diplomu Superieur de Concertiste 1983. godine.

Nakon toga započeo je i ostvario dugogodišnju saradnju sa Orelom Nikoleom, jednim od najvećih muzičara i flautskih pedagoga 20.veka.

U dosadašnjoj karijeri održao je više od 1.500 koncerata, od toga gotovo 100 u Kolarčevoj zadužbini.

Nastupao je i nastupa na najznačajnijim podijumima i festivalima ne samo u Srbiji nego i u bivšoj Jugoslaviji, kao i u inostranstvu (gostovao je u Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Španiji, Ukrajini, Južnoj Africi, Norveškoj, Luksemburgu i Argentini).

Jovanović je dobitnik mnogih značajnih nagrada i priznanja: prva nagrada za interpretaciju na Internacionalnoj godišnjoj reviji kompozitora u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu 1992. i u Beogradu 1998. godine, Zlatni Beočug za umetnička dostignuća 1992. godine.

Godišnja nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije 1992. i 2018, nagrada Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte u Beogradu 1987,1989, 1991. i 1992, Zlatna medalja povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije 1998, Srebrna medalja Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave 2000, Nagrada Grada Beograda za 2008. i 2013, Svetosavska nagrada za 2009. godinu, Nagrada „Aleksandar Pavlović" Udruženja kompozitora Srbije za 2017, Povelja povodom 60 godina Radio Beograda 2 za dugogodišnju saradnju i doprinos radio-stvaralštvu u Srbiji 2018. i nagrada časopisa Muzika klasika za najboljeg izvođača u Srbiji 2018. godine.

Stalni je član Ansambla za novu muziku i tria Anima. Vodio je majstorske kurseve u Nemačkoj, Argentini, Italiji, Ukrajini, Norveškoj, Kini, Južnoj Africi, Španiji, Luksemburgu, Švedskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Ljubiša Jovanović je nastupao sa nekim od najvećih flautista današnjice: Orelom Nikoleom, Irenom Grafenauer, Emanuelom Pajijem, Mišelom Debostom, Kristijanom Lardeom, Guo Lijangom Hanom, Jubin Kimom.

Njegovi snimci nalaze se na više od 50 kompakt-disk izdanja. Do sada je premijerno izveo više od 100 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.

Karijera Ljubiše Jovanovića traje duže od četiri decenije i veoma je bogata i razgranata. Radio je 25 godina kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978‒1988), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Beograd (1988‒1989) i Beogradske filharmonije (1989‒2004).

Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu zaposlen je od 1994. godine gde sada ima zvanje redovnog profesora flaute. Od 2002. do 2009. godine bio je prodekan za umetničko-naučni rad na FMU. Osnivač je i predsednik Profesionalnog ansambla Kamerata Serbika (2004).

Od 2010. godine je umetnički rukovodilac i dirigent ansambla Lola Klasik, a osnivač je i festivala BUNT koji je pokrenuo 2013. godine.

Ljubiša Jovanović je umetnik Haynes flutes, zajedno sa flautistima kao što su Džejms Galvej i Emanuel Paji.
Urednik ciklusa i prenosa: Bojana Žižić