Номинација за "Пролеће на последњем језеру" на фестивалу Prix Europa

Телевизијски филм у продукцији Радио-телевизије Србије "Пролеће на последњем језеру", у режији Филипа Чоловића, а по сценарију Вулета Журића, номинован је за награду у категорији ТВ филмова на престижном фестивалу Prix Europa.

Ове године, у предселекцији пријављено је чак 642 програма од стране 263 организације, а филм "Пролеће на последњем језеру" нашао се међу одабраним играним садржајима који конкуришу за награде на фестивалу који ће се одржати од 18. до 25. октобра.

Prix Europa основан је 1987. године, са циљем да промовише европске културне вредности. Током година постао је један од водећих телевизијских фестивала, у оквиру ког се додељују награде како за игране, тако и документарне телевизијске форме.

Историјска драма "Пролеће на последњем језеру", смештена у године на почетку Другог светског рата, истражује неизвесну судбину југословенских дипломата депортованих, из земаља које је окупирао Трећи рајх, у хотел на обали Боденског језера. Међу њима, у овом хотелу нашао се и наш велики писац - Иво Андић, у то време велепосланик југословенског дипломатског представништва у Берлину.

Глумац Тихомир Станић поново се нашао у улози великог књижевника Иве Андрића, а поред њега глумачку екипу чине и Марија Вицковић, Драган Петровић, Олга Одановић, Александар Ђурица, Јелена Ћурувија, Борис Комненић, Наташа Тапушковић, Александар Ристоски, Небојша Миловановић, Бранислав Трифуновић, Катарина Марковић, Радомир Николић, Јован Јовановић, Саша Ђурашевић, Драган Вучелић.

Редитељ: Филип Чоловић
Сценариста: Вуле Журић
Директор фотографије: Гојко Деспотовић
Монтажер: Бојан Филиповић
Извршна продуценткиња: Марија Берета
Уредница: Тамара Барачков
Сценографкиња: Мирослава Андрејевић
Костимографкиња: Наталија Кашубовић Лукић
Композитор: Срђан Марковић