Претпремијера - емитовање прве епизоде серије "Доситеј путник просвећености"

Након две године рада на документарној серији о Доситеју Обрадовићу, екипа школске редакције Радио-телевизије Србије, кренула је у специфичну промоцију серије пројекцијама за ђаке и професоре по школама у Србији.

Током децембра, промовишући прву епизоду серије о Доситејевом детињству, узбудљиве сусрете аутори су имали са ђацима и професорима Ваљевске гимназије, Смедеревске гимназије и Техничке средње школе, Крагујевачке гимназије, а ове недеље, након распуста, представили смо серију и Карловачкој гимназији.

Серија прати све кључне тачке Доситејевог развоја, путовања и школовања у осам епизода.

У серији се бавимо питањима: Шта знамо о овом јединственом и енигматичном усамљенику који је прешао пут од Смирне до Лондона? Чиме је његов роман Живот и прикљученија донео преокрет нашој култури?

Зашто је понео име српског Сократа? Како је као сироче успео да се уздигне и постане један од најобразованијих личности свога доба? Како је успео да споји антику и православље, Исток и Запад, веру и науку, да усклади срце и разум? Како је успео да проникне у тајну ослобођења друштва новог доба? Зашто у седмој деценији напушта тешко стечену финансијску сигурност и пола свог иметка шаље српским устаницима?

Које поруке нам оставља као аманет? Први пут свеобухватна документарна серија о нашем праучитељу и првом министру просвете у осам епизода.

Уредник, сценариста и редитељ серије: Валентина Делић

Монтажа: Ксенија Савићевић

Сниматељи: Раде Бубало и Петар Вујанић

број коментара 0 Пошаљи коментар