Нова ТВ сезона редакције Програма за дијаспору- од 9. септембра

Емисија "Србија на вези", током готово три деценије трајања, континуирано доказује да својом програмском концепцијом итекако доприноси очувању националног идентитета и унапређењу комуникације на релацији отаџбина - расејање. Нова ТВ сезона почиње 9. септембра (РТС Свет и РТС 2) а обележиће је и новитети.

Сузана Гвозденовић Пузовић је на месту одговорног уредника редакције од краја прошле сезоне:

"Повезивање свих нас, ма где живели, најважнији је задатак Програма за дијаспору РТС, наша мисија. Снага и богатство Србије није у 6 милиона, него се манифестује кроз још толико наших људи који живе широм света. По незваничним подацима државних институција, има нас више у иностранству него у Србији, између 5 и 7 милиона. Одатле и важност али и одговорност нашег програма и емисија, у којима се директно обраћамо баш њима - тој великој снази и памети која је ван Србије, а жељна је да и знање и искуство и новац, стечен у развијеном свету, подели са нама овде, у Србији, као и да саосећа, помогне, подржи и буде укључена у све најзачајније што се у домовини догађа."

Више од пет хиљада доктора наука имамо у свету, на свим најзначајнијим универзитетима и престижним научним институцијама. Међу њима је и велики број донатора, задужбинара, ктитора... Од свих аплауза и званичних, стручних похвала које тамо редовно добијају, зна се да много "више сијају" и вреде награде, похвале и подршка добијена од својих људи, из земље из које потичу.

"Телевизија тражи честе промене, па смо и ми као редакција, пред нову сезону, припремили програмске и визуелне иновације у емисији "Србија на вези", поверава Сузана Гвозденовић Пузовић - "Имамо и нови визуелни идентитет-нову шпицу, коју потписује Креативни тим РТС- а, која ће красити наше емисије у новој програмској шеми, од 9. септембра."

Редакција Програма за дијаспору, понедељком емисију посвећује актуелним проблемима у региону, тамо где Срби нису мањина, већ аутохтони народ који вековима живи на тим просторима.

Петком, у емисији "Србија на вези - портрети", представљамо занимљиве, успешне људе нашег порекла, који су у разним сферама живота и рада постали добар пример у много чему.

Средом од 21 сат на РТС СВЕТ и суботом од 11.30 на Другом програму РТС- а, из великог РТС- овог студија на Кошутњаку, емитује се "Магазин Србија на вези". Концепт овог програма је заснован је на тежњама да се са гостима из целог света и кроз теме које се тичу свих нас, ма где живели- повежемо сви. Посебан сегмент емисије чине музички гости, чији наступи кроз различите музичке жанрове, вишеструко оплемењују ове емисије а то остварујемо и кроз наступе и казивања глумаца, представљањем изложби и радова реномираних уметника и стваралаца.

Сузана Гвозденовић Пузовић: "После дугогодишњег рада у Информативном програму РТС-а , могу да се похвалим и "стажом" од 17 година праћења живота и рада наших људи који живе у различитим крајевима света. Они су неке друге земље одабрали за другу домовину али им је земља из које потичу, Србија- увек на првом месту. Ми се трудимо да им помогнемо да та веза буде што јача, нераскидива али и да њихова деца и потомци науче што више о земљи својих предака, да кроз генерације сачувају наш језик, писмо, традицију и културу. Да увек знају ко су и одакле су, да буду поносни на своје корене. За узврат, они и нас нешто уче: како се воли Србија."

Емисија "Србија на вези" је заштитни је знак редакције Програма за дијаспору Радио-телевизије Србије. Гледаоци у свету овај програм прате путем интернет платформе "РТС Планета" као и на телевизору, рачунару, телефону, у Европи и путем сателита али и на званичном Јутуб каналу Програма за дијаспору.

број коментара 0 Пошаљи коментар