Отворен РТС КЛУБ

РТС је отворио врата новог градског простора за сусрете поклоника културе, уметности и књижевности - "РТС Клуб".

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић свечано је у среду у подне отворио РТС Клуб, у коме је у галеријском делу актуелна изложба "Мозаик једне епохе". У вечерњим часовима, одржана је и прва журка за представнике медија на којој су госте забављали Дејан Цукић, Бојана Стаменов и група "Драм".

"Ово је јако леп и важан дан за културу у Београду и за историју Јавног сервиса. Мислим да ће ово бити добра прилика да се грађани Србије, на првом месту Београђани, њима је то близу, а онда потом, и сви остали, упознају са богатом историјом радија и телевизије у Србији, која је у великој мери историја нашег друштва, које је пролазило кроз разне епохе. Ова историја показује да је развој, на првом месту радија, из којег је касније проистекла телевизија, била у корак са најсавременијим достигнућима епохе у то време", рекао је министар Вукосављевић.

Вукосављевић је додао да галеријски и конференцијски простор Клуба представљају побољшање крвне слике културног простора Београда.

"Мислим да Јавни сервис овим гестом и овим поступком, овим простором и будућношћу овог простора, има разлога да се поноси", истакао је Вукосављевић.

Посетиоци Клуба ће у атрактивно дизајнираном простору у згради Радио Београда (Хиландарска 2, улаз из Светогорске улице) моћи да прелистају књиге у издању РТС-а, слушају музику и одаберу неки од компакт-дискова из богате продукције ПГП-а .

Као ново градско место, РТС Клуб на своjеврстан начин "чува ватру" некадашњег чувеног престоничког "Бермудског троугла", који су чинили оближњи локали "Шуматовац", "Грмеч" и "Под липом" у којима су се окупљали новинари (долазећи из свог "троугла" - Радио Београд, Политика и Борба), као и глумачке и музичке звезде, утицајни и угледни људи културног и јавног живота Београда и света...

"Надамо се да ће свима који овде дођу бити пријатно и да ће, као некада у "Брамудском троуглу" и овде људи радо долазити, проводити време уз разноврсне садржаје које нудимо и припремамо. Сви сте добродошли, РТС Клуб ће уједно бити и продавница али и место добре забаве, добре музике, културе и надамо се - ново омиљено градско место за разговор и дружење..." рекао је у среду увече Владимир Граић, директор ПГП РТС-а, уочи почетка прве журке у РТС клубу.

О изложби "Мозаик једне епохе"

Интерактивном изложбом "Мозаик једне епохе" РТС Клуб отвара врата посетиоцима. Двојезична поставка (српско-енглески) је заправо историографски прецизан преглед догађаја и истакнутих личности који су стварали историју РТС-а још од времена које претходи 1924. години када се огласио Радио Београд, затим периода јавних демонстрација телевизије непосредно пред први сигнал за кућне апарате 1958. и времену када је "Звиждук у осам" означио развој музичке продукције и носача звука, па све до данас.

Водећи се научним и естетским принципима, у просторно расположивим околностима, први пут на једном месту, сабрани су најважнији датуми, остварења и појединци који су кројили темеље данашње Јавне медијске установе РТС. Тачније, прве кораке радијских и телевизијских посленика, стваралаца наше музичке сцене, издавача, излагача па све до данас и нових мултимедијалних програмских платформи. Осим наратива, за посетиоце у РТС Клубу су изабрани најрепрезентативнији предмети из богатих Збирки техничких уређаја Радија и Телевизије. Од "шпијунске нагре", затим првих телевизијских камера, па све до јединствених техничко - медијских куриозитета које су заинтересовани грађани до сада могли да виде само у посебним а ретким приликама.

Интеракцију у простору посетиоци ће имати на сопствени захтев директно са наменским садржајима на сајту РТС-а и РТС Планети. Један клик води у свет у коме ћете моћи да чујете глас Јелене Билбије, снимке Милоја Миће Орловића, како је изгледо некад торањ на Авали и друге, бројне програмске бисере из огромне баштине посебно издвојене за посетиоце РТС Клуба. И, водећи рачуна о младим истраживачима, будућим новинарима, сниматељима и другим медијским посленицима, на тематским странама посвећеним РТС Клубу на сајту и друштвеним мрежама почињемо да сабирамо податак више у виду текста, одабраног снимка и тонског записа из програмских архива РТС-а.

Изложба "Мозаик једне епохе" биће стална поставка у овом простору у години када Радио Београд обележава 95 година, а Радио Београд 202 и ПГП РТС пола века постојања.

Током трајања изложбе планиране су бројне програмске активности у РТС Клубу у намери да представимо програм РТС-а грађанима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 24. авг 2019, 16:12) - anonymous [нерегистровани]

Hvala rts-mome godisnjaku sto smo odrasli zajedno

RTS Klub je svojevrstan medijski muzej. slican postojecoj Kinoteci u Beogradu!Beogradska kulturna ponuda nije slucajno u samom svetskom vrhu.Imena , Mice Orlovica ,Miodraga Petrovica- Ckalje, Mije Aleksica,Zdravka Sotre, Milene i Gage,Gordana Mihica,Sinise Pavica su velike medijske gromade koji su zasluzile i podizanje spomenika i ovako briljantno osmisljen RTS Klub koji cu obavezno postaviti na kullturnu mapu mojih sledecih poseta prelepom Beogradu! Miro-Bastina, Ohio 24/8 16;11