Уз нас се расте

Мини маратон играних серија Редакције школског програма

Под заједничким називом "Уз нас се расте", сваке суботе на Првом програму емитујемо својеврсни "мини маратон", који чине три игране серије за децу и младе.

За све генерације, у духу најбоље традиције наших играних серија трајне вредности - по којима је пола века чувена Редакција школског програма РТС- а, припремили смо нове серије које суботом можете пратити "у даху": "Уприроди се" (РТС1, 12.25), "Књижевно блокче" (РТС1, 12.33) и "Може и другачије" (РТС1, 12.41)

Док сваког јутра радним данима на РТС2 можете пратити најчувеније игране серије Редакције школског програма уз које су стасавале генерације које данас имају своју децу и унуке, суботом на Првом програму гледајте нове игране серије, уз које се расте! Намењене су свим генерацијама, без ограничења узраста.

"Уприроди се" Ветар (ваздух што ваздух чисти) " РТС1, суботом од 12.25
Четврта епизода дечијег серијала "Уприродисе" под називом "Ветар (ваздух што ваздух чисти)" се бави феноменом ветра. Након што ветар нанесе смеће по шуми Сунчица се запита каква је заправо природа ветра? Заједно са својом пријатељицом Брзометлицом Чистић Сунчица ће покушати да дође до одговоара на то питање али и да реши проблем смећа у шуми.
Дечији серијал "Уприродисе" је настао у продукцији "Занатско Филмске Заједнице".

"Књижевно блокче" (РТС1, суботом од 12.33)
У једној помало нетипичној породици, коју чине бака, унуци Нађа и Вук и Нађин стално присутни друг Милош, показаће се да књижевни појмови нису везани само за школу и часове.
На духовит, занимљив начин, кроз разне ситуације и односе чланова породице, биће објашњени термини попут епитета, фантастике, ироније, гротеске... Несвесна колико су ти појмови присутни у њеном свакодневном животу, породица има једну предност - најмлађег члана, Вука, који са лакоћом уочава да су свакодневна комуникација и разне ситуације "преплављени" метафорама, анегдотама, метонимијом, током свести и разним другим појмовима из књижевне терминологије. Серија "Књижевно блокче" има десет епизода од по десет минута, а свака епизода бави се једним појмом. Намењена је пре свега старијим основцима и средњошколцима, али и најширем гледалишту.

Четврта епизода - фантастика: Бака и Нађа се договарају да се одвикну од радија, односно интернета. Проблем се јавља када обе постају зависне од - телевизије. Бака је опчињена продајом разноразних "јединствених" помагала преко телевизије, а њену импулсивну куповину покушавају да зауставе остали укућани. Од Вука, који све то посматра са "научног" становишта, сазнаће да иако фантастика, као књижевни жанр, стар колико и књижевност, барата натприродним елементима, она, као ни сама књижевност, никада није одвојена од живота. Још од бајки и митова, па до епске и научне фантастике, увек се бави промишљањем живота - па чак и када је ТВ продаја у питању.

Улоге тумаче: Нада Блам (бака), Алекса Ковачевић (Вук), Теодора Дрљача (Нађа) и Игор Демировић (Милош).
Уредник серије: Татјана Цвејић
Редитељ: Игор Басоровић
Стручни текст: Наталија Јовановић
Сценарио: Кристина Ђуковић
Извршни продуцент: Ана Тодоров
Директор фотографије: Драгослав Бојковић
Сценограф: Александар Цвијановић
Костимограф: Александра Александрић
Тонски сниматељ: Срђан Бајски
Мајстор светла: Зоран Милошевић
Главни организатор: Јелка Гук Влатковић
Помоћник редитеља: Марко Рајић

"Може и другачије" (РТС1, суботом од 12.41)
Петочлана породица Спасић живи у заједници са госпођом Надеждом Ненадић, мајком Јелице Спасић, тј. таштом њеног супруга Николе Спасића.
Јелица и Никола имају троје деце: два сина и ћерку. Проблеми се јављају дневно у овој породици, где комуникација међу генерацијама није на завидном нивоу. То су проблеми који углавном муче велики део наше популације, а ако се не решавају, нарастају у све веће конфликте.

Решења су најчешће врло једноставна и ако их усвојимо, можемо живот учинити ако не много лепшим, оно сигурно подношљивијим. Свака епизода је прича за себе. У седамнаестој епизоди видећемо шта се дешава када један од супружника добије унапређење и када изостане очекивана реакција одушевљења код осталих укућана.

Уредник - Невена Младеновић Благојевић, сценарио - Миња Филиповић, режија - Филип Чоловић.

Суботом од 12.25: мини маратон играних серија Редакције школског програма Радио-телевизије Србије- "Уз нас се расте"!

број коментара 0 Пошаљи коментар