Сексперти

Сексуални садржаји су у данашњем друштву широко заступљени у свим медијима. Међутим, обиље тих информација не долази из стручних и одговорних извора, па, уместо да едукује, може се рећи да чак збуњује младе у вези са сексуалношћу.

Djordje Uzun-Mirkovic(Jovan), Sofija Jovanovic(Jovana), Strahinja Blazic(Marko) i Iva Kosovac (Jovana).jpg

Шокантан је податак да сваке године у Србији непланирану трудноћу прекида око 6.000 адолесценткиња, а око 70 одсто полно преносивих инфекција настаје код особа млађих од 25 година.

Како је сексуалност нераскидиви део сваке личности, а у пубертету једна од најчешћих тема за размишљање и експериментисање, неопходно је младима пружити отворено, без устезања, али научно и праксом утемељене одговоре на сва њихова питања.

Сексуалним васпитањем се, кроз седам получасовних епизода, бави нова играно-документарна серија Школског програма РТС-а Сексперти.

Jelena Simic, Vanja Videnov, Boba Latinovic, Aleksandar Lazic i Marko Skuletic.JPG

Стручни текст који су написали др Гордана Рајин, др Катарина Седлецки и психолог Маја Радојевић из Саветовалишта за младе при Институту за мајку и дете у Београду, сценаристички је адаптиран у симулирану емисију Сексперти, у којој глумци Александар Лазић и Боба Латиновић, заједно са вршњачким едукаторима Центра Е8, разговарају о темама у вези са људском сексуалношћу.

Саставни део емисија су и анкете, у којима основци из Београда и Ниша преносе своја размишљања и знања у вези са сексом, а познате личности, као што су Марко Живић, Гордан Кичић, Исидора Бјелица и други, износе своје ставове о сексуалности. Из епизоде у епизоду, кроз игране сцене, пратимо и како осморо тинејџера открива своју сексуалност.

Djordje Maksimovic(Sasa), Ceda Medjed(Boban), Djordje Uzun-Mirkovic(Jovan) i Strahinja Blazic(Marko).JPG

Прва епизода истражује појам сексуалности, шта је обликује, који су аспекти и фазе у њеном развоју, до каквих психо-физичких промена долази у пубертету и шта их изазива, шта су менструација, ПМС и ноћне полуције.

Уредник серије је Тамара Вешковић, сценаристи су Љубинка Стојановић и Тамара Вешковић, композитор Небојша Марковић, продуцент Велимир Радошевић, сценограф Сава Аћин, костимограф Биљана Михајловић, монтажери Мирослав Николов, Тихомир Дукић и Милан Радичевић, директор фотографије Драгослав Бојковић и редитељ Игор Басоровић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. мај 2011, 14:13) - Gost [нерегистровани]

video podcast

Postovani, Da li mozete da postavite serijal Seksperti na Vas video podcast za preuzimanje? Ili mozda da reprizirate ceo serijal? Hvala!

(среда, 07. апр 2010, 11:01) - Anika [нерегистровани]

Isidora Bjelica...

Ideja je super,ali skepticna sam malo kad je u pitanju edukacija mladih iz dva razloga:neki od njih znaju i vise od odraslih ljudi,a sa druge strane kladim se da ce teme,opet,biti uvijeno pomenute,a ne rasvetljene.Seks je ovde jos uvek taboo,a ne zna se ko koga!:)Raduje me sto ce Isidora Bjelica da se ukljuci u taj projekat,jer da nije nje i njenih knjiga,mnoge cure bi bile neobavestene.Steta samo sto nije ranije najavljen projekat,pa da se pruzi sansa mladima da postavljaju pitanja i kazu sta ih zanima,a onda da se daju odgovori...