Златни век

Након успешно реализованог серијала "Народно позориште у десет чинова", који је на специфичан начин приступио истраживању и обликовању комплексне архивске грађе из историје националног театра, Културно-уметнички програм Радио-телевизије Србије припрема документарно- играни серијал посвећен обележавању једног века београдске Опере, чије је снимање почело 20. маја.

Серијал Златни век, састављен од шест епизода, чине приче о узбудљивим догађајима и значајним личностима београдске Опере, у којима ће се преплитати реално и фиктивно, прошлост и садашњост, оживљавати знамените личности, те разговарати са садашњим оперским уметницима.

Прва епизода истражује зашто се стручњаци и данас споре око тачног датума оснивања Опере, у другој епизоди биће речи о националном оперском репертоару, са акцентом на припрему нове Коштане Петра Коњовића, уз осврт на прво извођење ове опере на београдској сцени. Током јуна и јула уследило је снимање епизода које су посвећене "златном добу" наше опере, оперским дивама и будућности Опере, док ће у септембру бити снимљена и последња емисија која открива свет диригената, оркестра и хора националног театра.

Свака епизода је другачија, свака на свој начин у другом жанру и кључу, може се посматрати и самостално, док заједно ове епизоде представљају целину, необично и узбудљиво телевизијско тумачење историје Опере, кроз које ће публику водити Наратор - оперски певач Миодраг Д. Јовановић. Овај серијал настао је као резултат темељних вишемесечних истраживања и припрема, уз подршку Народног позоришта, Музеја позоришне уметности, Музеја Народног позоришта, Архива РТС-а.

Аутор серијала: Небојша Брадић
Редитељ: Мишко Милојевић
Сценариста: Тамара Барачков
Извршни продуцент: Бобан Радисављевић
Продуцент пројекта: Невена Станојловић
Сценограф: Мирослава Андрејевић
Костимограф: Марија Тавчар
Директор фотографије: Милан Грбић
Композитор: Божидар Обрадиновић

број коментара 0 Пошаљи коментар