Ексклузивна премијера - „Паразит“ само на РТС-у

Гледаоци РТС-а имаће ексклузивну прилику да погледају нови филм „Паразит" (Parasite, 2019), који је номинован у чак 6 категорија за најпрестижнији филмску награду - Оскар, а претходно је добио Златну палму и Златни глобус. „Паразит" ће бити на програму у недељу, 09. фебруара на Првом програму РТС-а у 22.20. А потом у 02.00 следи пренос церемоније овогодишње доделе Оскара. Скраћену верзију церемоније моћи ћете да погледате у понедељак, 10. фебруара, на Другом програму РТС-а, у 20.00.

Црна комедија смештена у савремено доба Јужне Кореје испитује огромне класне разлике суграђана Сеула и без много напора премешта сам ток приче из комичних сцена ка напетом трилеру, живо приказујући тренутке очаја тренутног капитализма. (Parasite/Gisaengchung, 2019)

Радња филма прати породицу Ким која живи у сиротињском подрумском стану у Сеулу. Мајка, отац и двоје одрасле деце немају посао и сналазе се како знају. Раде једнократне послиће, рачуне не плаћају, па су им телефони искључени, јуре бесплатни вајфај комшија, а прозор им гледа на уличицу у којој уринирају пијанци. Када син Ki-woo добије прилику да даје часове енглеског ћерки богаташке породице Парк, они веома лукаво један по један, уз помоћ сплетки, долазе до различитих послова код Паркових. Господин и госпођа Парк су јапији и задовољни су ангажманом Ki-wooa и његове породице иако не знају да су они у крвном сродству.

Први део филма је маестрална игра црнохуморних смицалица и сплетки, да би други део попримио мрачнију атмосферу и радњу чији хумор оставља горак укус. Паркови одлазе на камповање, а сиромашна породица решава да остане у њиховој луксузној вили и претвара се да живи као сав богати свет. Док се пијани забављају усред олује, на врата им звони бивша кућна помоћница и у том тренутку прича креће у другом правцу...

Филм Паразит пише историју. Наиме, у питању је први јужнокорејски филм који је номинован за Оскара за најбољи филм и најбољи интернационални филм. Поред ових категорија, Бонг Џун-Хо је номинован за најбољег режисера, као и најбољег сценаристу. Паразит се такође такмичи и за најбољу сценографију и монтажу.

Добитник је Златног глобуса за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, као и Златне палме на 72. филмском фестивалу у Кану.

Улоге: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo...
Режија: Бонг Џун Хо

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 10. феб 2020, 09:22) - Ljubica [нерегистровани]

Repriza

Propustila sam premijeru filma Parazit, svi koji su gledali su rekli da je odlican, sto je sad vec sto posto potvrdjeno. Kada cete ga ponovo pustiti?

(понедељак, 10. феб 2020, 02:44) - anonymous [нерегистровани]

Repriza filma

A da li ce biti repriza i kada?