Читај ми!

"Бранилац" - 2. сезона на РТС 1

ТВ серија "Бранилац" рађена је према истинитим догађајима описаним у књигама адвоката Оливера Ињца "Велике адвокатске одбране", адвоката Филоте Филе "Бранио сам на смрт осуђене", као и по оригиналним предметима адвоката Вељка Губерине и адвоката Томе Филе. Овај серијал, на филмски узбудљив начин, елементима драме и трилера, обрађује озбиљна животна, правна и филозофска питања која су актуелна и дан данас. То су ванвременске приче о људским судбинама али и професији која се темељи на заклетви да брани не дело које је почињено, већ човека који је врло често унапред осуђен од јавности.

Друга сезона ТВ серије "Бранилац" води нас даље у прошлост, у нове животне драме актера тадашњих великих судских процеса. Теме и мотиви злочина су стари познаници прича из суднице: новац, љубомора, повређен понос, чаршијске приче, осуде, цео спектар људских слабости. А узроци су нешто много више и ту почиње посебност сваког од ових случајева.

Из епизоде у епизоду разоткривамо анатомију сваког злочина. То су приче о обичним људима које смо могли да познајемо, једни од нас који се сломе, изгубе тло под ногама и учине незамисливо. И нико не зна шта је за кога црта која се не прелази. Један тренутак, један догађај који пребрише читав живот. А оно што од њега остане, преузимају Браниоци.

Сазнајемо и о опасностима и ризицима ове наоко удобне професије у тренуцима када се јавност обруши на њих и повуче знак једнакости између браниоца и његовог брањеника. Откривамо улогу браниоца у ситуацијама када починиоци у магновењу и измењеном стању свести након злочина не траже никакву одбрану нити самилост за себе и неочекиване људске интеракције у овим замршеним процесима.

Упознајемо свет који је далек и окрутан и нема ништа заједничко са нашим нормалним животима, до тренутка кад препознамо комшију, рођака, колегу у некој од ових сурових прича које су некад биле као наше-обичне, нормалне, помало налик једна другој, све до кобног тренутка... Кроз истрагу и одбрану у току судског процеса, одмотава се клупко људских судбина.

Имена ликова као и локације самих догађаја су измењени ради драматизације, али случајеви, судски процеси, браниоци и мотиви злочина приказани су аутентично.

Поред адвоката Вељка Губерине и Филоте Филе у овој сезони упознаћемо се са још неким великанима југословенске адвокатуре, попут Јована Баровића и Милана Вујина.

У новој сезони доносимо приче из различитих крајева бивше Југославије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије, самим тим се поред домаћих глумаца појављује и велики број глумаца из региона.

У улогама адвоката:
Вељко Губерина - Ненад Јездић,
Филота Фила -Тихомир Станић,
Јован Баровић - Александар Ђурица,
Милан Вујин - Страхиња Блажић,
Тома Фила - Ђорђе Марковић

Остале улоге: Срђан Граховац, Тони Михајловски, Миливоје Мишо Обрадовић, Марко Грабеж, Борис Шавија, Бојан Жировић, Милена Предић, Павле Менсур, Славен Дошло, Невена Неранџић, Ивана Зечевић, Вучић Перовић, Сара Сандева, Александар Ристоски, Небојша Миловановић, Љубиша Савановић, Амар Ћоровић, Никола Ракочевић, Марко Васиљевић, Александар Стојковић, Жељко Еркић, Кристина Обрадовић, Бранко Илић, Јелена Симић, Андреј Шепетковски, Тања Пјевац, Недим Недимовић, Александар Димитријевић..

Креатор сеије: Јелена Светличић
Сценарио: Владимир Манчић, Сања Савић и Биљана Максић
Директор фотографије: Гојко Деспотовић
Монтажа: Владимир Радовановић
Режија: Гојко Деспотовић
Продуцент: Радио-телевизија Србије
Извршна продукција UP&UP