Читај ми!

"Нечиста крв" премијерно викендом на РТС 1

Радњу серије "Нечиста крв" Воја Нановић (1922-1983), оригинални сценариста, изградио је на основу више литерарних дела ("Нечиста крв", "Софка", "Јовча", "Коштана"...) славног српског књижевника Боре Станковића. Од тих текстова Нановић је направио породичну сагу захватајући период од скоро 40 година, у другој половини 19. века. Пратећи три генерације једне врањанске породице, серија "Нечиста крв" приповеда о њеном финансијском, моралном и физичком пропадању.

Радња започиње с Хаџи Трифуном, Софкиним дедом а завршава се са Софком. Трифун, богати вођа хришћанске мањине у Турском царству, представља прву генерацију породице. Он покушава да достигне моралне стандарде друштва и сачува своје богатство и углед своје породице, док се истовремено бори против свог еротског нагона. Како би задржао своју моћ, Трифун покреће низ догађаја који ће имати ужасне последице по чланове његове породице.

Другу генерацију породице представља Мита, Трифунов син, који не жели да буде део очеве прљаве пословне империје. Мита се понаша као стари аристократа, чији ресурси пресушују и њему се супротстављају нови, богати профитери, необразовани и вулгарни. Након што је изгубио читаво богатство и имовину, Мита је приморан да уда своју лепу ћерку, Софку, за богаташа да би могао да преживи.

Софка представља трећу генерацију породице, која је под потпуним финансијским и духовним падом. Упркос томе што је обележена крвљу и поступцима својих предака, Софка покушава да се уздигне изнад друштвених и историјских околности времена у којем живи.

Адаптације сценарија Воје Нановића за потребе ове серије радили су Милена Марковић, Катарина Митровић и Дејан Прћић. Режију првих пет епизода потписује Милутин Петровић, а преосталих пет наставака Горан Станковић.

Главне улоге играју Драган Бјелогрлић, Анђела Јовановић, Катарина Радивојевић, Дејан Бућин, Марко Грабеж, Недим Незировић, Тим Сејфи, Теодора Драгићевић, Нела Михајловић, Леон Лучев, Драган Мићановић, Феђа Штукан, Сара Сандева, Љубомир Бандовић и Милутин Милошевић.

Продуцент: Радио-телевизија Србије
Извршни продуцент: This and that production
Продуцент: Snežana van Houwelingen

Серија "Нечиста крв" премијерно се приказује од 4. децембра, викендом од 20 часова на Првом програму РТС-а.