Серија "Краљ Петар I"

Недељом у 20 часова.

Серија "Краљ Петар I" рађена је према мотивима романа "Чарапе краља Петра" Милована Витезовића, који је и један од сценариста, уз Владимира Ћосића и Петра Ристовског. Лик краља Петра тумачи Лазар Ристовски, који је уједно и продуцент серије.

Серија прати дешавања у Србији од доласка краља Петра I на српски престо 1903. године, па све до 1916. и доласка српске војске на Крф након албанске голготе. Током десет епизода, сазнаћемо под којим околностима је владао краљ Петар I и на какве је компромисе морао да пристаје зарад очувања државе и образа; која су превирања у земљи и свету утицала на почетак Првог светског рата и каква је улога Србије била у свему томе.

Поред лика краља Петра, публици ће бити представљене и остале значајне историјске личности овог периода, као што су Александар Карађорђевић, Никола Пашић, Радомир Путник, војвода Мишић и многи други.

Играју: Лазар Ристовски, Марко Баћовић, Љубиша Савановић, Александар Вучковић, Марко Тодоровић, Тихомир Арсић, Милан Колак, Даница Ристовски, Иван Вујић, Танасије Узуновић, Бранко Јеринић, Светозар Цветковић, Миодраг Кривокапић, Небојша Миловановић, Радован Вујовић и многи други

Сценарио: Владимир Ћосић, Милован Витезовић, Петар Ристовски

Режија: Петар Ристовски

 

 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 21:16) - Jelena [нерегистровани]

Najbolja serija

Gledali je sa zadovoljstvom. Sve pohvale.

(понедељак, 29. апр 2019, 03:22) - Goran [нерегистровани]

podrska

Moram da podrzim vas komentar. Stvorila se neka manijakalna potreba da se trazi dlaka u jajetu za svaku (posebno istorijsku) seriju. Slazem sa vama da je serija odlicna. Gospodine Ristovski napravili ste seriju i film za sva vremena.

(понедељак, 22. апр 2019, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Stvarno je začuđujuće..

....koliko naš narod kao publika traži dlaku u jajetu.Sad i neke akcente spominju.Serija je istorijska drama i kao takva može da prilagodi istorijske cinjenice i da romantizuje priču.Smeta nam akcent, naglasak i vokabular u Nemanjicima.Citao sam svakakva preispitivanja i za "Korene".Sada za ovu seriju.Pa trebalo je izgleda dati HBO da je snimi i to bi nam valjda bilo dobro.Mozda tada ne bismo cepidlačili.
Ova serija je odlična!

(понедељак, 11. мар 2019, 11:39) - глас разума [нерегистровани]

Изненађење већ у првој Епизоди

Морам признати да ме је веома изненадило како је пријатно представљен Апис у првој Епизоди. Уз Радомира Путника и Николу Пашића он је био кључни човек опстанка Краља Петра Првог на власти и у надмудривању са Завереницима, којима је и сам Апис припадао, али који је схватио значај државних и националних интереса, за разлику од већине осталих завереника. После синоћне прве епизоде толико падање Аписа у немилост код Регента Александра које ће се догодити током рата некако баш изазива неверицу, јер је он Петру помогао да се одржи и учврсти на краљеском трону, на самом почетку, када је био најслабији и најрањивији. За мене је то био најјачи утисак прве епизоде и нешто у шта нисам био упућен, пре гледања ове прве епизоде, иако се прилично добро сналазим у историјским чињеницама!

(понедељак, 04. мар 2019, 15:23) - DAN [нерегистровани]

jedna greška

Po svim svedočenjima kralj Petar I je imao jak francuski naglasak jer je puno godina živeo u Francuskoj ! Čak je i dnevnik pisao na francuskom a na srpskom je, kažu, pisao psovke jer mu francuski nije bio dobar za to . Jedini kralj koji je bio legionar ! U Aranđelovcu imate mali spomenik sa imenima legionara koji su bili na krunisanju ! Molim objavite !

(уторак, 26. феб 2019, 00:16) - veljko živković [нерегистровани]

veljonius992

Ја једва чекам да погледам прву епизоду о Краљу Петру I Карађорђевићу који је дошао на српски престо и на место краља Србије после Мајског преврата!