Читај ми!

Друга сезона серије "Подморница" викендом на РТС 2

Прва сезона ове високобуџетне ратне драме инспирисана је чувеним филмом Волфганга Петерсена, номинованим за Оскара и Златни глобус, и бестселером Лотара-Гинтера Букхајма, а добила је и многе похвале међународних критичара. Друга сезона снимана је више од 100 дана на пет локација: у Ла Рошелу, Манчестеру, Ливерпулу, Прагу и Малти, и обећава импресивне акционе сцене, неочекиване преокрете, као и детаљно разрађене ликове.

Радња се одвија у децембру 1942. године, када искусног капетана подморнице, Јоханеса вон Рајнхарца пошаљу на тајну мисију на Источну обалу САД у подморници У-822, како би искрцао три агента која намеравају да изврше саботажу. Његова лојалност се доводи у питање и подморница У-612, под командом заповедника Врангела, креће у потеру. Бивши командант подморнице У-612, заповедник Хофман је једва избегао смрт у Атлантском океану.

У Њујорку, Хофман налази уточиште код Сема Гринвуда, који му дугује свој живот, и упознаје Бергера, љигавог адвоката немачког порекла. Хоће ли му он помоћи да се врати у Немачку? У међувремену, у луци Ла Рошел, Симон и даље у тајности помаже људе под нацистичком окупацијом, и Форстер, шеф Гестапоа, сумња на њу док Симон и њена цимерка Марго планирају бег једне јеврејске породице.

Серија је такође освојила вишеструке номинације и награде у 2019. години, укључујући и Магнолију, награду Шангајског телевизијског фестивала за најбољи страни телевизијски филм/минисерију, награду РОМY (Награда жирија), Баварску телевизијску награду (Посебна награда жирија), као и номинације за Златну нимфу за најбољу ТВ драму и Награду Грим у категорији "фикција".

Улоге: Клеменс Шик, Стефан Конарске, Рик Окон, Винсент Картхајзер, Томас Кречман, Вики Крипс, Том Влашиха, Флор Жефри, Тијери Фремон, Рејнер Бок, Леонард Шајхер, Роберт Стадлобер...

Другу сезону "Подморнице" је режирао Матијас Гласнер, један од сценариста серије, и Рик Остерман, чији је филм првенац "Wolfskinder" добитник многих награда, укључујући и Награду за мир немачког филма.