"Немањићи"

Последња клапа – За крст часни и слободу златну!

Пала је последња клапа и после 100 радних дана завршено је снимање серије „Немањићи – Рађање краљевине“ по сценарију Гордана Михића и режији Марка Маринковића. Снимала се у Војном ловишту у Добановцима команда Стефана Немање за напад.

После путовања кроз историју дугог пет месеци током којег је обишла 230 аутентичних локација, екипа серије је честитала глумцу Младену Нелевићу, који је после 100 дана снимања завршио улогу Стефана Немање покличом „За крст часни и слободу златну!“.

„Сјајан осећај захватио нас је ових тешких дана, врелих. Иначе имали смо срећу све време снимања, сваки дан је био доста погодан за нас. Сад ових последњих десетак дана била је огромна врућина, али осећај је онако као да нешто тешко спадне са вас, тако отприлике. Као када скинете костим“, каже глумац Младен Нелевић.

Прва клапа је за глумце увек радосно узбуђење, последња, кажу, ипак буди помешана осећања, нарочито када се више месеци снимају овакви историјски догађаји.

„Било је ту и суза и свега, ипак смо ту заједно четири-пет месеци, дружимо се, заједно нам адреналин ради, заједно смо у свим тим неким тешким тренуцима, а добро смо се иначе као екипа слагали и сарађивали сјајно. Тако да туге има доста“, објашњава Нелевић.

Највећи изазов за глумце биле су сцене битака, каже глумац Александар Ђурица.

„Било је доста тих захтевних сцена, пре свега некаквих акционих, тако да кажем, које до сада нисмо радили са коњима, са пуно статиста и војском, тако да су то били највећи изазови што се тиче моје улоге, ја сам имао углавном те делове“, истиче Ђурица.

У најзначајнијем пројекту РТС-а ове године учествовало је 218 глумаца и око 2.700 статиста. Пуно посла било је и за костимографе и мајсторе за израду средњовековног оружја.

„Најтеже је време било, мислим оно све друго некако може да се организује и контролише, а време не. Ми смо имали пуно среће, нешто знања, тако да смо почели на време и завршили на време. Сто предвиђених дана снимања, ево данас је 100. дан снимања и ми завршавамо“,  задовољно је изјавио извршни продуцент Мишко Стевановић.

„Постпродукција, практично монтажа је почела другог дана снимања тако да се радила паралелно. Сада се завршава, финализује и раде се ови специјални визуелни ефекти, ради се звук, ради се финализација, тако да се надамо да ћемо све на време и пре времена завршити и спремити за емитовање“, додаје Стевановић.

Рађање српске краљевине, прва драмско-играна телевизијска обрада српског средњег века почеће да се емитује крајем ове године.

Остали аутори: Слађана Симић Јакуш
број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 11. авг 2017, 19:57) - živko [нерегистровани]

slobodu zlatnu??

Inače jedva čekam seriju ,ali mi je ovaj poklič Nemanje "Za krst časni i slobodu zlatnu" neprihvaljiv jer on to nikad ne bi izgovorio s'obzirom da se nikad nije borio za slobodu kao ni bilo ko od Nemanjića.
Taj poklič je iz vremena turske OKUPACIJE i oslobođenja Srbije od Turaka zato se i pominje "sloboda zlatna".

(петак, 11. авг 2017, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

prelepo

lepa moja Srbijo gde god blicne slika ili kamera a ono samo lepota prirode.

(петак, 11. авг 2017, 17:50) - anonymous [нерегистровани]

Radjanje, jedne,

Od Srbskih kraljevina.

(петак, 11. авг 2017, 16:10) - I1 [нерегистровани]

Dobra serija

Za krst casni i slobodu zlatnu u dijalog sa Turcima!

(петак, 11. авг 2017, 13:53) - Vlado [нерегистровани]

Decembar

Jedva cekamo decembar i jos vise novu sezonu.

(петак, 11. авг 2017, 13:49) - Sremac [нерегистровани]

Istorija

Voleo bi da znam kad bi nase komsije snimale ovakav film iz ovog doba sta bi snimile

(петак, 11. авг 2017, 13:38) - Драган [нерегистровани]

ајд

Ајд, кад већ нисмо слободни у збиљи, да се макар дивимо слободи и борби за слободу на филму.