Завршница снимања РТС-ове серије „Немањићи – рађање краљевине“

Снимање игране серије РТС-а „Немањићи – рађање краљевине“, по сценарију Гордана Михића и режији Марка Маринковића, улази у завршницу. Сцене о српској средњовековној династији, која је владала два столећа, данас су забележене у Луци „Београд“.

Крунисање Стефана Првовенчаног, коме је 1196. године Стефан Немања, одрекавши се престола, оставио управу над Рашком, обележило је 85. дан снимања серијала о Немањићима.

Помоћник редитеља серијала „Немањићи – рађање краљевине“ Младен Шевић открива да је у току снимање православног крунисања Стефана Првовенчаног: „Крунисан је двапут – једном по папском обреду, јер му је папа дао круну, али му је жеље била да га, ипак, крунише његов брат Сава.“

Лик Стефана Првовенчаног тумачи Војин Ћетковић, његову другу супругу Ану Дандоло Слобода Мићаловић, а Саву Немањића Драган Мићановић.

„Направили смо студио који апсолутно одговара Манастиру Жичи, с тим што су овде нове фреске, јер је у то време тек био саграђен“, прича Ћетковић.

„Она (Ана Дандоло) је заправо била једна важна фигура, пре свега у том крунисању, јер је, она, успела преко папе да обезбеди круну“, објашњава глумица Слобода Мићаловић.

Њихов колега Драган Мићановић истиче да Саву Немањића игра као живог човека, а да је тема која се обрађује веома значајна за данашње време, за нашу земљу.

„Снимање серије о Немањићима је нама посебно интересантно због тога што потичемо из краја који је био прва престоница Стефана Немање у 12. веку“, истакла је Јелена Илић из куршумлијске компаније АД „Планинка“.

Снимање се одвија на 220 локација, међу којима су Студеница, Сопоћани, Петрова црква и Калемегдан.

Ово је за последњих 30 година највећи и најзахтевнији пројекат којим Радио-телевизија Србије обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног под сводовима Манастира Жиче и осам векова самосталности Српске православне цркве коју је изборио Немањин најмлађи син Растко, потоњи Свети Сава.

Снимање серијала о Немањићима трајаће до средине августа, а почетак емитовања очекује се крајем године.

Остали аутори: Биљана Савић
број коментара 6 Пошаљи коментар
(уторак, 28. нов 2017, 00:27) - Milan [нерегистровани]

Nemanjici

SAD su stare 400 -500 godina od prilike. Mozda manje. Pola evroskih zemalja nije postojalo pod trenutnim imenima. A mi obelezavamo samo 800 godina od krunisanja Stevana Prvovencanog. Ej bre, najstariji u evropi. Svaka cast na seriji.

(среда, 26. јул 2017, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

predlog

A možda bi bilo pametno snimiti neki lep, kvalitetan i sadržajan dokumentarni film za internacionalno tržište, kao što su napravili nedavno Hrvati o Dubrovačkoj Republici (Raguzi).. Možda bi se neko osim nas i zainteresovao za našu istoriju koja leži u fragmentima.

(петак, 21. јул 2017, 11:24) - Vlado [нерегистровани]

Bum

Napravice bum, bice najbolja nasa serija pazite sta govorim. Jedva cekam sledece nastavke o nasim velikim vladarima.

(петак, 21. јул 2017, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

Бој на Косову

Бој на Косову је врхунски сценарио Љубомира Симовића, а снимљено је очајно, навратнанос, и једино тај сценарио држи на каквим-таквим ногама филм. И тај филм је снимљен у то време више ради пропаганде, а не ради уметности. и као и многе друге ствари компромитован.

(четвртак, 20. јул 2017, 21:40) - anonymous [нерегистровани]

novac

da su bolja vremena pa da smo snimili nesto kao Boj na Kosovu, ali lepo je.

(четвртак, 20. јул 2017, 21:02) - серија [нерегистровани]

Свака Вам част

На овом серијалу, једва чекам да га погледам. Ако буде воље и средстава, било би лепо и неки поучни серијал цртаног филма на ову или друге теме из српске историје да урадите (нпр. о хајдуцима).